Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Kako su pandemiju iskoristili, talibani, narko bande, mafijaši

© AP Photo / Allauddin KhanAvganistanski talibani
Avganistanski talibani - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Neadekvatne reakcije i mere mnogih zemalja na pandemiju virusa korona stvorile su vakuum u funkcionisanju, što koriste talibani, narko-karteli, mafijaši...

To piše američki spoljnopolitički magazin „Forin polisi“, navodeći da su se vlasti Avganistana suočile su se sa kritikama zbog neadekvatne zdravstvene kontrole onih koji prelaze granice te zemlje, uključujući granicu sa Iranom, koji se pod snažnim udarom virusa korona našao u ranoj fazi pandemije.

Tu su na scenu stupili talibani, koji tvrde da sprovode mere izolacije za povratnike iz Irana, kao i da su čak uspostavili sopstvene karantinske centre, a deo šire propagandne strategije te pobunjeničke grupe su i video-snimci i saopštenja u kojima se sugeriše da je širenje virusa korona obuzdano u područjima pod njihovom kontrolom.

Italijanski policajac  - Sputnik Srbija
Mafijaški posao cveta tokom pandemije, a biće još gore kad prođe

Po rečima Ešli Džekson, eksperta za konflikte i naoružane grupe, civili pod upravom talibana i pored toga će nesrazmerno mnogo ispaštati zbog pandemije, budući da rastuće nasilje u zemlji onemogućava pristup zdravstvenim uslugama i funkcionisanje lanaca snabdevanja.

„Bilo bi dobro da donatori pomoći i agencije otvoreno priznaju da pobunjenici imaju suštinski važnu ulogu, i da ih pozovu da povuku konkretne poteze radi sprečavanja širenja virusa i da olakšaju rad zdravstvenih službi“, navodi Džeksonova, ističući da će, u suprotnom, talibani verovatno nastaviti da koriste pandemiju za svoje potrebe.

U zemljama poput Meksika, Brazila i El Salvadora, došlo je do porasta nasilja sa smrtnim ishodom čiji su vinovnici bande kriminalaca i narko-karteli, prenosi Tanjug.

Oni, kako se navodi, koriste pandemiju za izgradnju „meke moći“ time što ugroženom stanovništvu obezbeđuju neophodne potrepštine i usluge, a u mnogim getima, preventivne mere izolacije i policijski čas ne sprovodi policija, nego pripadnici kriminalnih grupa.

Usled nedovoljnog vođstva vlade, privlačnost ovih grupa možda raste, ističe kanadski istraživač Robert Maga, upoređujući sadašnju situaciju u tim državama sa onom u kojoj su, posle Drugog svetskog rata, u svojim zemljama zabeležile italijanska mafija i japanske jakuze.

U Italiji, ekonomsko posrtanje usled pandemije stvorilo je vakuum koji ponovo koristi mafija.

Italijanska zastva u Rimu - Sputnik Srbija
Nemci pozivaju da se Italiji ne pomaže zbog mafije, Italijani ogorčeni

I pored toga što na jugu te zemlje udar pandemije nije toliko snažan, mere izolacije ostavile su bez posla desetine hiljada ljudi koji rade „na crno“.

Opštinske vlasti presporo distribuiraju pomoć koju šalje italijanska vlada, omogućavajući organizovanom kriminalu da se pojavi u takvoj ulozi, kao što je slučaj u Napulju, gde mafija deli hranu i novčane zajmove. U Palermu, brat lokalnog mafijaškog bosa viđen je kako distribuira pakete sa hranom u najsiromašnijem delu grada.

Međutim, ova pojava nije ostala bez odgovora lokalnih vlasti, koje su uvele programe pomoći u hrani i novcu u nameri da spreče mafiju da koristi tešku materijalnu poziciju u kojoj se našao deo stanovništva.

„To što se Palermo decenijama bori protiv mafije smatram prednošću, jer već znamo kako da uzvratimo. Samo je potrebno da budemo što brži, i izborićemo se i sa ovim“ rekao je gradonačelnik Palerma Leoluka Orlando za „Forin polisi“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala