Simbol Srbije neće nestati: Orao krstaš ponovo na našem nebu /video/

© Sputnik / Dejan SimićSrpska zastava u Palati „Srbija“
Srpska zastava u Palati „Srbija“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Orao krstaš, ptica koja je simbol Srbije, neće nestati. Ovog proleća nacionalna populacija najugroženije ptice, orla krstaša, bogatija je za čak dva nova gnezdeća para.

Višegodišnji napori ornitologa u zaštiti ove ptice su se isplatili, ističu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, prenosi RTS.

Jato ptica - Sputnik Srbija
Bačen otrov ponovo izazvao pomor ptica kod Bačke Topole

Na krajnjem severu vojvođanskog Banata obitava poslednji par orlova krstaša, ptice koja krasi nacionalne simbole. Gubitak staništa, ubijanje i trovanje doveli su krstaše na prag izumiranja u Srbiji.

Suočeni sa zabrinjavajućom situacijom, ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u proleće 2017. godine započeli su program čuvanja gnezda. Cilj je bio da se spreči uznemiravanje i ugrožavanje poslednjeg para krstaša u najosetljivijem periodu godine, kada podižu potomstvo.

Od marta do jula orlove su nadgledali i čuvali volonteri, čiji je boravak na terenu u prethodne tri godine doprineo uspešnom gnežđenju i izletanju pet mladunaca.

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaDonedavno je u Srbiji bio samo jedan par orlova krstaša, a sada ima pet parova
Simbol Srbije neće nestati: Orao krstaš ponovo na našem nebu /video/ - Sputnik Srbija
Donedavno je u Srbiji bio samo jedan par orlova krstaša, a sada ima pet parova

„Srećan sam i izuzetno ponosan što nakon dugih godina strepnje i neizvesnosti danas možemo da saopštimo da se orao krstaš vraća na nebo iznad Srbije. Ovo je značajno dostignuće za našu organizaciju i uopšteno zaštitu ptica i prirode u Srbiji“, istakao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Na ovom projektu naši ornitolozi sarađuju sa kolegama iz Mađarske, Češke, Slovačke i Austrije, a primenjuju iskustva uglavnom Mađara, koji više od 40 godina uspešno rade na zaštiti orla krstaša.

Tri gnezdeća para orlova krstaša jesu uspeh, ali ornitolozi poručuju da i dalje ima razloga za brigu. Gubitak staništa i hrane i dalje prete orlovima.

Novi parovi u mnogim delovima Vojvodine ne mogu da pronađu stara stabla na kojima bi napravili svoja velika gnezda. Pašnjaci na kojima žive tekunice, omiljeni plen krstaša, ubrzano nestaju usled preoravanja.

Orao belorepan - Sputnik Srbija
Zbog opasnog otrova uginula ženka orla belorepana

Stručnjake izuzetno zabrinjavaju učestali slučajevi trovanja divljih ptica i drugih životinja, a neki od njih ovog proleća dogodili su se u neposrednoj blizini staništa krstaša.

„Ove godine smo postavili nove metalne platforme za gnežđenje orlova, nastavili košenje zaraslih pašnjaka, započeli sadnju drveća i obezbeđivanje plena kao dodatne mere za oporavak populacije krstaša. Apelujemo na građane da budu savesni i pesticide u poljoprivredi koriste odgovorno i prema uputstvima, a da slučajeve namernog trovanja životinja prijave policiji i tužilaštvu“, kaže Mirjana Rankov iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo planira da ove godine prvi put jednog mladunca orla krstaša obeleži satelitskim odašiljačem, kako bi imali bolji uvid u ponašanje mladih krstaša po napuštanju gnezda.

Takav način praćena pruža informacije kuda se ptica kreće, gde lovi, a ukoliko se predugo zadržava na jednom mestu, moguće je posetiti ga i proveriti da li je sa pticom sve u redu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala