Bačen otrov ponovo izazvao pomor ptica kod Bačke Topole

CC0 / Unsplash / Jato ptica
Jato ptica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kod Bačke Topole otkriven je do sada nezabeležen slučaj trovanja divljih ptica, u kojem je stradalo 18 životinja, među njima i strogo zaštićene vrste, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.

U zaštićenom području Parka prirode „Bačkotopolske doline“ na ukupno 17 lokacija pronađeno je oko 50 zatrovanih mamaca i sakupljeno 18 uginulih životinja.

Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, te četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste.

​Na osnovu prvih informacija jasno je da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala, a slučaj je otkrio ribočuvar Parka prirode „Bačkotopolske doline“, navodi se u saopštenju.

Službenici Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, na osnovu prijave društva, obavili su u ponedeljak vanredni inspekcijski nadzor i pregledali veliku površinu unutar i oko tog parka. Taj nadzor je otkrio razmere pomora ptica.

Strahuje se da je na terenu ostao nepoznat broj zatrovanih mamaca, budući da ih je teško pronaći u vegetaciji koja buja, a to može uzrokovati nova stradanja zaštićenih i ugroženih divljih vrsta.

„U okolini Bačke Topole živela su samo dva para gavranova. Ovim trovanjem ubijene su četiri jedinke, pa opravdano strahujemo da su nestala oba para. Ovo je nenadoknadiva šteta za našu prirodu“, izjavio je Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva „Arkus“.

Izgled zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju, kako se navodi u saopštenju, da je ponovo korišćen zabranjeni preparat „furadan“.


Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala