Zbog opasnog otrova uginula ženka orla belorepana

Pratite nasTelegramOdyssey
Lovci iz Novog Kneževca, na severu Banata, prošle nedelje su na terenu zatekli leš šakala, a nedaleko od njega i uginulu ženku odraslog orla belorepana.

Toksikološka analiza u Institutu za veterinarstvo Novi Sad pokazala je da je šakal otrovan karbofuranom, zabranjenom materijom koja može da se nabavi samo na crnom tržištu, prenosi portal Vojvodina info.

Detaljnija pretraga terena pokazala je šire razmere trovanja.

"Pošto je telo prvog šakala kojeg smo pronašli bilo otvoreno, pretpostavljamo da se orao, koji se nalazio nekoliko metara dalje, otrovao jedući uginulog šakala. Sumnjamo da je trovanje namerno urađeno i da su meta bile divlje svinje. Međutim, one nisu otrovane već je, nažalost, stradala jedna odrasla, stara ženka orla belorepana, koja je, verovatno, položila jaja. Ostao je samo mužjak i to je velika šteta, jer je to retka i strogo zaštićena ptica – objašnjava Atila Agošton, predsednik LU „Emil Talijan“ iz Novog Kneževca.

Pas tragač pronašao više otrovanih životinja

Zbog sumnje da su namerno otrovani, uz pomoć Društva za zaštitu ptica iz Mađarske obavljena je šira pretraga terana. Njihov pas, posebno obučen za otkrivanje leševa, u lokalnim kanalima i jarugama pronašao je još šest šakala, lisice, mišara i svraku.

Rezultati toksikološke analize ovih leševa tek se očekuju. O incidentu je obavešteno Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a na terenu su bili i inspektori Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i policija.

Reagovao je i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

"Ovo je veoma opasna situacija, jer je zabranjenom materijom otrovan veoma veliki broj divljih životinja. Koja je god bila namera trovača, ovakve ilegalne aktivnosti imaju svoje strašne i pogubne posledice na životnu sredinu, naročito kada su u pitanju strogo zaštićene životinje. Očekujemo da će biti pokrenuta sveobuhvatna istraga i da će biti otkriveni počinioci koji su svojim aktivnostima doveli do ovakvih posledica po prirodu",  saopštio je Zavod za zaštitu prirode.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala