Novi front u EU: Kurc protiv osovine Merkelova-Makron

© AP Photo / Martin MeissnerEmanuel Makron i Angela Merkel
Emanuel Makron i Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pitanje ekonomske pomoći zemljama najteže pogođenim pandemijom virusa korona otvorio je novi front u EU: austrijski kancelar Sebastijan Kurc predvodi zemlje koje se suprotstavljaju planu osovine Merkelova-Makron.

Nemačka i Francuska postigle su dogovor o korona-fondu za obnovu, koji predviđa da Evropska komisija (EK) preuzme dug od 500 milijardi evra, kako bi direktno pomogla zemljama koje su najteže pogođene korona krizom, pišu svetski mediji.

Gosudarstvennый flag Niderlandov v Zaandame - Sputnik Srbija
Da li je posle Bregzita, Italegzita na pomolu i Negzit?

Dogovor je postignut nakon nekoliko teških video-konferencija, na kojima su se mišljenja predstavnika vlada zemalja-članica EU dramatično razilazila oko plana pomoći.

Francuski predsednik Emanuel Makron objasnio je da se radi o „strateškoj promeni“ u odluci da milijarde iz evropskog budžeta budu isplaćene pojedinim članicama EU, prenosi Tanjug.

Glavna promena je udovoljavanje zahtevu Italije i drugih zemalja južne Evrope da se njihov državni dug ne opterećuje dodatno.

Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da o primeni ovog plana moraju da odluče i nacionalni parlamenti. Pogotovo što je nedavna odluka Saveznog ustavnog suda Nemačke osporila raniju odluku Evropske centralne banke.

© AFP 2023 / JOHN THYSEvropska komisija trebalo bi da poveća dugove na finanskijskim tržištima na 500 milijardi evra, kako bi se obezbedio fond za pomoć
Novi front u EU: Kurc protiv osovine Merkelova-Makron - Sputnik Srbija
Evropska komisija trebalo bi da poveća dugove na finanskijskim tržištima na 500 milijardi evra, kako bi se obezbedio fond za pomoć

Korona-kredit EU trebalo bi da traje do 20 godina, a nemačka kancelarka spominje „veoma dug period“.

„Kada Nemačka i Francuska preuzmu inicijativu, to ohrabruje i druge u EU da zauzmu stav. Moramo da delujemo evropski kako bismo izašli iz ove krize koja je najveći izazov u istoriji EU“, rekla je nemačka kancelarka.
Evrozona - Sputnik Srbija
Nadvija se opasnost nad Evropskom unijom: Spor severa i juga ili – dužnička kriza

Problem je i što konstitutivni ugovori EU zabranjuju evropskim institucijama da prave dugove. Plan Merkelove i Makrona predvideo je da zemlje EU povećaju doprinose na 50 milijardi evra, kako bi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na finansijskim tržištima mogla da poveća dugove do 500 milijardi evra.

Plan Merkelove i Makrona mogao bi da naiđe i na nerazumevanje u Evropskom parlamentu, koji je zahtevao četvorostruko veći fond.

Poseban front koji se suprotstavlja osovini Merkelova-Makron predvodi austrijski kancelar Sebastijan Kurc. Iako zvaničnih informacija o stavu pojedinih zemalja u vezi sa ovim fondom još nema, pretpostavlja se da će Kurca podržati i Holandija, Švedska i Danska, koje se protive ovakvom zaduživanju.

© AP Photo / Ronald ZakNajavljuje svoj plan pomoći: Sebastijan Kurc
Novi front u EU: Kurc protiv osovine Merkelova-Makron - Sputnik Srbija
Najavljuje svoj plan pomoći: Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da će predstaviti drugačiji predlog za obnovu privrede EU od onog koji su dogovorili nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.

izjavi dnevniku „Oberesterajhiše nahrihten“, Kurc je rekao da Austrija želi da bude solidarna sa državama koje su posebno pogođene krizom, ali da veruje da su krediti ispravni put, a ne grantovi.

Linija razdvajanja se svodi na geopolitiku... - Sputnik Srbija
Francuski stručnjak: Korona je otkrila fatalnu pukotinu u EU

„Narednih dana ćemo izneti predlog sa našim idejama. Verujem da je moguće da se evropska privreda podstakne i da pored toga izbegnemo objedinjavanje dugova“, naglašava on.

Kurc ističe da je Austrija, kao i mnoge druge članice EU, iznenađena predlogom Merkelove i Makrona.

„Naravno da je legitimno da dve zemlje, još uz to velike, nešto predlože, ali odluku donose sve članice EU“, poručio je on.

Prema njegovim rečima, Austrija o svom predlogu kontaktira sa Holandijom, Danskom i Švedskom, odnosno grupom ekonomskih jakih i štedljivih zemalja, koje su se usprotivile predlogu Evropske komisije o novom budžetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala