Električni automobili jači od korone: Prodaja naglo skočila u Evropi, ko najviše kupuje /video/

© AFP 2023 / Tolga AkmenElektrični automobili
Električni automobili - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prodaja električnih automobila u Evropi u prvoj četvrtini ove godine drastično je skočila u odnosu na isti period prošle godine. U Nemačkoj i Francuskoj je više nego udvostručena, a u Italiji tri puta veća. Ovi rezultati pokazuju da električnim automobilima ni pandemija virusa korona ne može ništa, jer je prodaja novih automobila u Evropi u padu.

Električni automobili sada čine 7,5 odsto svih novih prodatih automobila u Evropi, dok su prošle godine zauzimali tek tri odsto tržišta, piše specijalizovani sajt „Insajd EVs“.

Automobilska industrija - Sputnik Srbija
Oko pet miliona radnika ostaje bez posla u automobilskoj industriji

Iako se ukupan udeo čini malim, ovako nagli skok još je značajniji jer dolazi u trenutku kada je zbog pandemije virusa korona prodaja novih automobila u Evropi opala za 26,3 odsto.

Prodaja električnih automobila u Evropi u prvom kvartalu porasla je za 81,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Tako je za prva tri meseca ove godine u zemljama EU, Norveškoj, Švajcarskoj, Islandu i Velikoj Britaniji prodato 228.210 putničkih automobila koji spadaju u kategoriju električnih (potpuno električni i plag-in hibridi).

U Nemačkoj, koja zauzima prvo mesto po ukupnom broju prodatih električnih automobila u prvom kvartalu, prodato je 52.449, što je rast od čak 125 odsto. Drugo mesto zauzima Francuska, sa 35.383 prodatih primeraka, uz rast od 144 odsto.

Sledi Velika Britanija sa 31.918 prodatih električnih automobila i sa rastom od 119 procenata. Na četvrtom mestu je Norveška, sa 22.568 prodatih vozila, a u toj zemlji je zabeležen pad prodaje od 3,6 odsto. Na petom mestu je Švedska, gde se 18.473 kupca odlučilo za električne automobile, što je rast od 87,8 odsto.

Automobil - Sputnik Srbija
Ko je oteo ljudima omiljenu igračku ─ automobil /video/

Najveći procentualni rast zabeležen je u Češkoj, od čak 570 odsto. U toj zemlji je u prvom kvartalu 2019. prodato 197 električnih automobila, a u ovoj godini zabeležena je prodaja 1.320 vozila.

Najveći procenat električnih automobila u novim prodatim vozilima u prvom kvartalu 2021. je u Norveškoj. U toj zemlji električna vozila čine čak 69,7 odsto od ukupnog broja prodatih novih automobila.

Na drugom mestu je Island sa 47,4 odsto, trećem Švedska (27,9), četvrtom Finska (16,1) i petom Holandija (11,6).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala