Bivši onkolog iz SZO: Virus korona će nestati sam od sebe pre nego što se razvije vakcina

© Sputnik / Aleksandr Kondratюk / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija protiv gripa u Čeljabinsku
Vakcinacija protiv gripa u Čeljabinsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Virus korona mogao bi da nestane sam od sebe pre nego se pojavi bilo kakva vakcina, rekao je Karol Sikora, akademik i bivši glavni onkolog Svetske zdravstvene organizacije. Sikora se oglasio na Tviteru pojasnivši kako postoji realna verovatnoća da će virus prirodno iščeznuti pre nego što naučnici razviju vakcinu.

 

„Svuda vidimo otprilike sličan obrazac. Mislim da imamo više imuniteta nego što je to procenjeno. Moramo nastaviti usporavanje virusa, ali on bi mogao i sam da nestane“, napisao je Sikora.

​Njegova izjava izazvala je priličnu reakciju javnosti, pa je Sikora istakao kako je to njegovo mišljenje i jedan od mogućih scenarija. Naučnik je dodao da niko ne zna šta će se desiti, te pozvao javnost da se drži pravila socijalnog distanciranja.

Brojne zemlje i farmaceutske kompanije širom sveta takmiče se u razvoju vakcine protiv virusa korona koji je do sada odneo više od 312.000 života, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins, prenosi Kliks.

Laborant naučno-istraživačke laboratorije u Kazanju radi na ispitivanju vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Trka protiv korone: Šta dobija zemlja koja prva napravi vakcinu?

Početkom ove sedmice, SZO je otkrila da je osam kandidata za vakcinu trenutno podvrgnuto kliničkim ispitivanjima, dok se za još 110 vakcina vrše pretkliničke procene. Pojedine zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Kinu, počele su da testiraju vakcine na ljudima.

Međutim, još uvek nije jasno kada će vakcine biti dostupne. Nadalje, čelnik američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti Entoni Fauči upozorava da „nema garancija da će vakcina zapravo biti učinkovita“.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala