Trka protiv korone: Šta dobija zemlja koja prva napravi vakcinu?

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaLaborant naučno-istraživačke laboratorije u Kazanju radi na ispitivanju vakcine protiv virusa korona
Laborant naučno-istraživačke laboratorije u Kazanju radi na ispitivanju vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve je intenzivnija trka ko će prvi napraviti vakcinu protiv virusa korona – sa jedne strane velike uspehe u tom polju ostvarile su SAD i Kina, međutim ni Rusija ne zaostaje za njima, a kamoli Evropa, a pre svega Velika Britanija i Nemačka. Međutim, postavlja se pitanje, šta će vakcina omogućiti zemlji koja je prva napravi?

Prema mišljenju stručnjaka, ova trka je važna za mnoge zemlje iz različitih razloga, budući da je za neke važan imidž, dok su za druge važna finansijska konstrukcija.

Prema rečima generalnog direktora Ruskog saveta za međunaornde odnose Andreja Kortunova, ako to prvo učine SAD, to će predstavljati svojevrsni revanš administracije Donalda Trampa koji trenutno gubi bitku od kovida 19.

Pored toga, ističe on, Amerikanci će na taj način „zabiti gol prestiža“ Kinezima i pokušati da na toj vakcini zarade.

Kada je reč o Kini, navodi Kortunov,, ukoliko ta zemlja prva napravi vakcinu to će celom svetu poslati snažnu poruku da je kineski sistem zdravstva i nauke na zavidnom nivou, te će pomoći Pekingu da ojača svoj položaj u svetu.

Ako pak vakcinu napravi Nemačka, Berlin će iskoristiti taj trenutak da osnaži Evropsku uniju, ali će ujedno i predstavljati svojevrsnu krunu na dugogodišnju vladavinu nemačke kancelarke Angele Merkel, konstatuje.

Međutim, dodaje Kortunov, ukoliko Rusija uspe da prva napravi vakcinu, to će ućutkati sve one koji su u poslednje vreme kritikovali status ruske naučne zajednice, a ujedno će i vinuti u nebesa imidž Ruske Federacije.

„To će predstavljati izuzetno veliki plus za meku moć Moskve, pogotovu u svetlu pomoći koju je Rusija poslala, pre svega Italiji i Srbiji, kako bi se te  zemlje izborile protiv virusa korona“, zaključuje on.

Podsetimo, generalni direktor ruskog Naučno-istraživačkog centra „Vektor“ Rinat Maksjutov saopštio je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da će ispitivanje vakcine protiv virusa korona na 300 dobrovoljaca biti završeno u junu.

Ukoliko sve bude kako treba, naveo je Maksjutov, vakcina bi mogla da bude registrovana i spremna već u septembru ove godine.

Istovremeno, po pitanju vakcine se oglasio i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je rekao da se u svetu trenutno vodi prljava borba ko će prvi da napravi vakcinu protiv korona virusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala