Ruski naučnici otkrili kako gravitacija može da pomogne u obnavljanju oštećenih krvnih sudova

CC0 / Pixabay / Ljudski organizam
Ljudski organizam - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici sa državnog Medicinskog univerziteta (SamGMU) i Nacionalnog istraživačkog univerziteta „Akademik S.P. Koroljov” u Samari, otkrili su jedinstvenu metodu lečenja ishemije i drugih bolesti, povezanih s vaskularnim patologijama, koja ne omogućava samo poboljšanje stanja krvnih sudova, već i stvaranje novih umesto oštećenih.

Rezultati naučnog rada objavljeni su u zborniku Međunarodne federacije za biomedicinski inženjering.

Ishemijska bolest krvnih sudova donjih ekstremiteta obično je zastupljena kod starijih osoba, što je, po pravilu, praćeno jakim bolovima. U većini slučajeva, lečenje je moguće samo složenim hirurškim zahvatom.

Lečenje veštačkom gravitacijom

Još od kraja osamdesetih godina prošlog veka, naučnici sa SamGMU proučavaju ideju lečenja veštačkom gravitacijom, stvorenom na bazi centrifuge kratkog radijusa. Tokom ove metode, pacijent leži tako da se osovina rotacije uređaja nalazi u području glave. Pod uticajem centrifugalnih sila, krv se sliva u noge, ispunjavajući ne samo glavni kanal krvnog suda, nego i njegove grane, takozvane, kolaterale.

„Multiparametarna procena stanja vaskularnog sistema moguća je zahvaljujući očitavanju elektrokardiografskih i fotopletizmografskih signala. Kontinuirano nadgledanje omogućava vam da postavite optimalnu brzinu rotacije centrifuge”, objasnio je Sergej Akulov, docent na katedri za laserske i biotehnološke sisteme na Univerzitetu u Samari.

Redovno „treniranje” kolaterala centrifugom može doprineti ne samo njihovom širenju, što kompenzuje suženje glavnog kanala, već, kako su objasnili naučnici, čak i formiranju novog zdravog krvnog suda.

CC0 / Pixabay / Povišen krvni pritisak povezan je oštećenjem krvnih sudova
Ruski naučnici otkrili kako gravitacija može da pomogne u obnavljanju oštećenih krvnih sudova - Sputnik Srbija
Povišen krvni pritisak povezan je oštećenjem krvnih sudova

Prema njihovim rečima, trenutno je izvršeno već više od 3.500 uspešnih testiranja.

Prednost individualnog pristupa

Kako navode naučnici, individualni pristup koji omogućava ova metoda, značajno povećava efikasnost postupka.

„Lečenje se sastoji od 10-15 seansi, koje traju od 7 do 15 minuta. Pozitivan efekat traje do šest meseci, nakon čega se može ponoviti. Metoda ima i neke kontraindikacije, ali individualni pristup postupka omogućava lečenje čak i devedesetogodišnjaka, bar je takvo naše iskustvo”, istakao je šef katedre za hiruške bolesti br. 1 na SamGMU, profesor Igor Makarov.

Prema naučnicima, pristup je izuzetno koristan ne samo pri lečenju vaskularnih oboljenja, već i u traumatologiji i ortopediji, a takođe i kao deo sveobuhvatnog lečenja hipertenzije, erektilne disfunkcije, upale jajovoda i jajnika, kao i niza drugih patologija.

Gravitaciona terapija - nov smer u medicini

Centrifuge kratkog radijusa koriste se u velikim istraživačkim centrima za pripremu kosmonauta, ali, kako objašnjavaju naučnici SamGMU, njihova upotreba moguća je u svakoj medicinskoj ustanovi, za to je potrebna samo prostorija prečnika 3-4 metra.

Starost - Sputnik Srbija
Stop starenju: Ruski naučnici na pragu revolucionarnog otkrića

Kako se ističe, naučni kolektiv ima u planu dalje povećanje efikasnosti terapije na osnovu prikupljanja i preciziranja podataka o različitim starosnim grupama pacijenata.

Centar za gravitacionu terapiju radi u Klinikama SamGMU od 2003. godine.

Za stvaranje gravitacione terapije, koja je priznata kao nov smer u medicini, kolektiv naučnika, predvođen akademikom Ruske akademije nauka Genadijem Koteljnikovom, je 2006. godine dobio nagradu Vlade Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala