Provokacija Prištine: Rušili svetinje na Kosovu, sad bi da određuju gde će se graditi u Beogradu

Pratite nas
Prištinske vlasti ponovo provociraju - pošto su godinama unazad palili i skrnavili pravoslavne svetinje širom Kosova, sad bi da određuju gde će da se grade crkve u Beogradu. Ministarstvo spoljnih poslova takozvanog Kosova osudilo je gradnju crkve u Batajnici, navodeći da se nalazi „u blizini masovne grobnice u kojoj su bila tela Albanaca“.

U saopštenju prištinskih vlasti ocenjuje se da je to „čin prezira i nepoštovanja prema albanskim žrtvama“ i da se crkva gradi „u blizini lokacije na kojoj je bila masovna grobnica gde su pronađena tela više od 700 Albanaca, ubijenih 1999. godine od strane vojnih i policijskih snaga Srbije“.

Saborna crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu - Sputnik Srbija
Bogorodica Ljeviška, vršnjakinja katedrale Notr Dam, ni posle 15 godina nije obnovljena

Takva „osuda“ dolazi od vlasti koja nikada nije procesuirala nijedan ratni zločin počinjen nad Srbima, od otmica, ubistava, među kojima su i likvidacije dece, vađenja i trgovine organima... Naprotiv, mnogi prištinski zvaničnici bili su umešani u zločine, neki i optuženi pred međunarodnim tribunalima, a nisu osuđeni samo zbog toga što su najvažniji svedoci bili ubijani pre svedočenja.

U saopštenju se dodaje se da „ne može biti sporazuma o miru i pomirenju između Beograda i Prištine dok Srbija ne prizna zločine počinjene nad Albancima na Kosovu" i dok se „ne izvini za te zločine, kao i dok ne kazni mnogobrojne ratne zločince koji su amnestirani“.

Prištinske vlasti, međutim, ne navode kada će one da priznaju zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i da li to može imati uticaja na „sporazum o miru i pomirenju“, niti kada će neko od njihovih ratnih zločinaca biti uhapšen, osuđen i kažnjen.

Do sada su samo nagrađivani važnim funkcijama i penzijama.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Dva puta u Hagu, dva puta premijer i debeli dosije zločina

O tome koliko su vlasti u Prištini pozvane da komentarišu gradnju bilo koje crkve bilo gde, pa i u beogradskom naselju Batajnica, govori i podatak da je samo 2004. godine, tokom martovskog pogroma, smrtno stradalo 19 ljudi, 954 je povređeno, a uništeno je 30 pravoslavnih crkava, manastira i grobalja, kao i više od 900 kuća.

Takođe, koliko su pozvani govori i podatak da je od 2000. godine, posle povlačenja srpskih snaga sa Kosova, potpuno devastirano najmanje 40 pravoslavnih bogomolja, od kojih su neke važno nasleđe ne samo srpske duhovne i kulturne baštine. Napadima, pritiscima i maltretiranju na sveštenstvo i monahe ne zna se ni broj.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala