U Katedrali misa za „žrtve Blajburga“, a ispred „Bela ćao“

© AP Photo / Kemal SofticKatedrala Srca Isusova u Sarajevu
Katedrala Srca Isusova u Sarajevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Sarajevu je danas u prisutvu jakih policijskih snaga, koje su blokirale deo grada oko Katedrale Srca Isusova, održana misa za tzv. „blajburške žrtve“ i istovremeno protest antifašista, u organizaciji SUBNOR-a BiH, koji se protive revitalizaciji ustaštva.

Misa u sarajevskoj katedrali je održana, inače prvi put ove godine, u prisustvu ograničenog broja ljudi, a služio je kardinal Vinko Puljić u prisustvu ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Sabolića i dvadesetak vernika.

Uoči početka događaja, sarajevska N1 je javila da je u centru grada došlo do manjeg incidenta, ali nije navedeno kakvog.

I dok se u Katedrali Srca Isusova održavala misa za tzv. „žrtve Blajburga“, Štrosmajerovom ulicom ođekivale su partizanske pesme, koje su pevali građani u protestu protiv održavanja mise. Odzvanjala je i italijanska pesma otpora tokom Drugog svetskog rata „Bela ćao“, kojom su građani Sarajevi pokazali svoje protivljenje održavanju mise.

Sarajevski portal Klix piše da nisu negodovale danas samo Sarajlije, već i brojni stanovnici širom BiH I sveta koji se protive fašističkoj ideologiji.

Smrt fašizmu. Sloboda narodu“, tradicionalna je poruka koja će i danas obići celi svet, naveo je portal.

Iako su mnoge partije, organizacije I pojedinci pozivali da se misa otkaže, ona je održana, a njen početak u podne su označila crkvena zvona.

Misi su prisustvovali predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Piljić: Cilj molitve pokazati poštovanje

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu - Sputnik Srbija
„Ne možemo da verujemo da držite misu žrtvama Blajburga“! Mitropolit pisao kardinalu u Sarajevu

Kardinal Vinko Puljić je na misi poručio da se žrtve ne smeju zaboraviti, a da je cilj molitve pokazati poštovanje.

„Biti prisutan i učestvovati na ovoj svetoj misi za žrtve Blajburškog polja ne može se bez posebnih drhtaja srca i osećaja duše“, započeo je Puljić svoje obraćanje rekavši da se ujedno u srcu budi poštovanje i osećaj pouzdanja u Boga.

Želimo, rekao je, da nas molitva pročisti od svih gorkih osećaja i negativnih naboja koji se javljaju pri sećanju na žrtve.

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju kada je u pitanju poštovanje umrlih i citirao papu Ivana Pavla Drugog, čije oči na statui je neko prekrio povezom u znak protesta protiv održavanja ove mise. Današnja molitva za ubijene u Blajburgu je bila 75. komemoracija po redu.

Deo Sarajeva bio je blokiran u blizini Katedrale  

U krugu katedrale i centru Sarajeva je sve vreme održavanja mise bio prisutan veliki broj policajaca, a celo područje oko tog verskog objekta je bilo blokirano za građane i vozila od jutarnjih sati, pa sve do završetka mise.

Novinarske ekipe nisu mogle da priđu katedrali, a direktno su je prenosili HRT I RTV Herceg-Bosna.

Inače tradicionalno misa za tzv. „blajburške žrtve“ svake godine se održava na Blajburškom polju u Austriji.

Ove godine to nije bilo moguće usled pandemije korona virusa, pa je biskupska konferencija odlučila da se mise održe u Blajburgu, Zagrebu I Sarajevu.

Okupljanje na Blajburškom polju je poslednjih godina dovođeno u pitanje s obzirom na to da su se na tim skpovima isticali fašistički simboli I veličalo ustaštvo.

Prošle godine, ona je odlukom austrijskih vlasti I Katoličke crkve u Austriji bila svedena na minimum, a svako isticanje spornih simbola je bilo zabranjeno.

Oni koji su pokušali su bili sankcionisani.

Ambasador Hrvatske položio venac u Blajburgu

Blajburg - Sputnik Srbija
Misa za ustaše usred Sarajeva — novi potres za krhku Bosnu

Ove godine izostala je, zbog pandemije korona virusa, velika komemoracija u Blajburgu, koja se smatra najvećim neonacističkim okupljanjem u Evropi, ali je venac na tamošnji spomenik danas položio ambasador Hrvatske u Austriji Danijel Glunčić.

Prema podacima austrijske policije, pored ambasadora, vence su položile i druge grupe ljudi, prenosi Tanjug.

Tokom prepodneva, do spomenika u Blajburgu, dolazile su više manje grupe ljudi.

Uoči polaganja venca bila su prijavljena i dva protesta protiv veličanja ustaštva.

Dok je jedan otkazan sinoć, drugi je održan sa oko 20 učesnika.

Austrijski mediji, uoči današnjeg polaganja venaca, ukazali su da se na godišnjo komemoraciji seća hiljade ubijenih ustaša i njihovih pristalica, koji su nakon raspada Trećeg rajha i njihove vazalne NDH zatražili sklonište u Austriji.

Komemoracija, kako naglašavaju mediji, važi za mesto okupljanja ustaša, te da je proteklih godina bilo redovno hapšenja zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma i njihovih simbola.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala