„Ne možemo da verujemo da držite misu žrtvama Blajburga“! Mitropolit pisao kardinalu u Sarajevu

CC0 / Pixabay / Katedrala Srca Isusova u Sarajevu
Katedrala Srca Isusova u Sarajevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću povodom najavljenog služenja mise žrtvama Blajburga. On je rekao da su tim činom vrata Katedrale srca Isusova u Sarajevu zatvorena za saradnike iz Srpske pravoslavne crkve.

„Iskreno, ne možemo da verujemo da pripremate misu u Katedrali srca Isusova u Sarajevu ovim i ovakvim povodom. Ovim i ovakvim postupkom zatvorili ste vrata Katedrale srca Isusova u Sarajevu za svagda za nas i naše saradnike. Obezvredili ste smisao molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana koje ovim činom prestaje. Preuzeli ste na sebe odgovornost za prekidanje i naših ličnih odnosa“, navodi se u pismu mitropolita Hrizostoma, prenosi B92.

„Mi ne možemo gajiti bratske i prijateljske odnose sa ljudima koji moleći se za žrtve Blajburga 1945. apologiraju (da ne kažemo veličaju) ustaški i domobranski pokret, koji su van svake sumnje nacistički i zločinački pokreti i iza kojih je hiljade i hiljade nevino pobijenih žena, dece, staraca i ljudi“, naglasio je mitropolit dabrobosanski.

Kako je dodao, SPC ni na koji način ne želi da utiče na odluku o održavanju mise, te to ostavlja kardinalu Puljiću.

Istim povodom neformalna grupa građana okupila se danas ispred Katedrale srca Isusova u centru Sarajeva, kako bi iskazala mirni protest zbog najavljene mise za žrtve Blajburga, preneo je „Avaz.ba“.

Na skupu se desio i verbalni konflikt ,prilikom kojeg je napadnut i bivši zamenik gradonačelnika Sarajeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala