„Stratfor”: Zbog pandemije nije ugrožena samo ekonomija EU, nego i njena odbrana

Pratite nasTelegramOdyssey
Epidemija virusa korona u znatnoj meri odrazila se na evropsku ekonomiju, pa će za evropske zemlje ona imati primat u odnosu na druge oblasti, kao što je odbrana. Usled toga, Evropa neće uspeti da se u većoj meri osamostali od Sjedinjenih Američkih Država, što će rezultirati intenziviranim nesuglasicama u NATO-u, piše „Stratfor”.

Kako se navodi, Brisel do kraja godine treba da usvoji budžet za narednih sedam godina i birokrate upozoravaju da će značajno biti smanjena izdvajanja za vojnu oblast.

„Zbog epidemije kovida 19, Evropska unija će verovatno morati da smanji svoje troškove za odbranu u periodu od 2021. do 2027. godine”, izjavio je direktor Evropske agencije za odbranu Jirži Šedivi.

Prema mišljenju stručnjaka, iz toga proističe da Evropa neće uspeti da se u većoj meri osamostali od Sjedinjenih Američkih Država.

Borba protiv ekonomskih posledica – primarna

Umesto toga, kako se navodi, evropski lideri preusmeriće svoje resurse na borbu protiv ekonomskih posledica pandemije.

Nakon referenduma o Bregzitu niz zemalja insistiralo je na većoj saradnji po pitanjima odbrane unutar Evropske unije, kako bi se smanjila zavisnost evropskog bloka od SAD, optimizirali troškovi odbrane na račun zajedničkog korišćenja resursa, kao i radi bolje pripreme za nove izazove, među kojima se pominju Kina i Rusija.

Evropa - Sputnik Srbija
Da li se zaista bliži kraj EU kad su se u jednom saglasili Marin le Pen i Džordž Soroš

Poslednjih godina, konkretno, Brisel je najavljivao planove o zajedničkom finansiranju projekata u vojnoj industriji, naučnoj delatnosti u toj oblasti, kao i povećanju uzajamne saradnje nacionalnih vojski.

Trenutno Evropu potresa recesija zbog epidemije i za vlade će prioritet predstavljati mere za stimulisanje ekonomije: povoljniji krediti za kompanije, finansijska pomoć za siromašne porodice. Osim toga, zemlje Severne Evrope neće želeti da povećaju svoja ulaganja u zajednički budžet da bi kompenzovale izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Evropa neće smanjiti zavisnost od SAD

Prema tome, smanjenjem budžeta će, kako na nacionalnom, tako i na nivou cele Evrope, najverovatnije biti pogođene one oblasti koje nisu od vitalnog značaja. Pored odbrane i planovi za širu upotrebu zelene energije mogu biti obuhvaćeni smanjenjem budžeta.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Stoltenberg: Uloga NATO-a da štiti svet od Rusije i Kine

Teško da će u toj situaciji evropske zemlje uspeti da ostvare manji stepen zavisnosti od SAD u oblasti odbrane ili da ostvare vojni budžet od dva odsto BDP-a. Ovo znači da će se nesuglasice unutar NATO-a intenzivirati.

„Dakle, pandemija virusa korona slabi Evropu, ne samo sa ekonomskog stanovišta, već i na polju bezbednosti”, zaključuje „Stratfor”.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala