Iran upozorava: Surovo ćemo odgovoriti na sve američke vojne avanture

© AP Photo / Vahid SalemiIranska revolucionarna garda
Iranska revolucionarna garda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran će surovo odgovoriti na bilo kakvu vojnu avanturu američkog predsednika Donalda Trampa protiv Irana, saopštio je ambasador Irana u Rusiji Kazem Džalali, komentarišući činjenicu da je američki predsednik uložio veto na rezoluciju američkog Kongresa, kojom su želeli da mu zabrane upotrebu vojne sile protiv Teherana.
„Trampovi postupci u vezi sa ulaganjem veta mogu imati dva cilja. Prvo, ovo pitanje je deo stranačkih neslaganja u SAD i pokušaj da se pobedi na predstojećim izborima. Drugi aspekt podrazumeva da su SAD, verovatno, usmerene na vojni sukob sa Iranom. Nadamo se da Trampovi postupci nisu diktirani drugim ciljem, jer će odgovor Irana na bilo kakvu vojnu avanturu SAD biti surov“, istakao je Džalali.

On je takođe dodao da će Teheran odlučno odgovoriti u slučaju da Savet bezbednosti UN donese odluku da se produži embargo na oružje Iranu, ali da Iran neće biti inicijator mogućih koraka vojnog karaktera.

„Kako je napisao predsednik Irana Hasan Rohani u svom pismu šefovima zemalja-učesnika Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, Iran će odlučno reagovati na pokretanje tog pitanja u Savetu bezbednosti i produžavanju embarga na oružje. Na takve provokacije se može odgovoriti na različite načine. Ali, kada je reč o mogućem vojnom odgovoru, treba da kažem da se Iran uvek zalagao za mirni i zakoniti način rešavanja problema“ , naglasio je Džalali.

Grafit koji predstavlja iransku antiameričku propagandu - Sputnik Srbija
SAD: Rusija i Kina nemaju razloga da glasaju protiv produžavanja embarga na oružje Iranu
Kako je istakao, istorija pokazuje da Iran u poslednjih sto godina nije započeo nijedan rat, samo se štitio.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da će Vašington učiniti sve kako bi se produžio embargo na isporuke oružja Iranu.

Podsetimo, šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisali su 2015. godine Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu, u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. SAD su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije Iranu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala