SAD: Rusija i Kina nemaju razloga da glasaju protiv produžavanja embarga na oružje Iranu

© REUTERS / Morteza NikoubazlGrafit koji predstavlja iransku antiameričku propagandu
Grafit koji predstavlja iransku antiameričku propagandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju da Rusija i Kina nemaju razloga da glasaju protiv produžavanja embarga na oružje Iranu, izjavio je specijalni predstavnik SAD za Iran Brajan Huk.
„Budući da su te zemlje već glasale za embargo u prošlosti, nema razloga da to ne učine ponovo“, rekao je on novinarima. 

Prema rečima Huka, Sjedinjene Američke Države već su spremile nacrt rezolucije za glasanje u Ujedinjenim nacijama o toj temi.

„Nadamo se da će diplomatija imati značajne uspehe i da ćemo sprovesti rezoluciju SB UN, koja će obnoviti embargo na oružje. Razumem da postoji interesovanje za diskusiju o hipotetičkim opcijama u vezi sa time šta će se desiti ukoliko se ne usvoji, ali trenutno smo fokusirani na to da uspešno implementiramo novu rezoluciju“, rekao je specijalni predstavnik SAD za Iran.

S tim u vezi, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov u četvrtak je izjavio da ne može biti nikakvog produžetka embarga Ujedinjenih nacija Iranu na oružje i podsetio da on ističe u oktobru ove godine.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je, s druge strane, u sredu izjavio da će Vašington učiniti sve kako bi se produžio embargo na isporuke oružja Iranu.

Podsetimo, šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisala je 2015. godine Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije Iranu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala