NASA: Završeni pregovori s „Roskosmosom” o kupovini mesta za astronauta na „Sojuzu”

© NASA . NASAAstronauti
Astronauti - Sputnik Srbija
Pratite nas
NASA je završila pregovore s „Roskomosom” o kupovini mesta za američkog astronauta na kosmičkom brodu „Sojuz”, koji će na jesen krenuti prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), saopšteno je iz američke svemirske agencije.
„Kako bi potvrdila svoju posvećenost bezbednim operacijama, posredstvom kontinuiranog američkog prisustva na brodu Međunarodne svemirske agencije, pre nego što komercijalni brodovi budu stalno dostupni, NASA je završila pregovore s ‘Roskomosom’ o kupovini dodatnog mesta u ‘Sojuzu’, koji će biti lansiran na jesen”, piše u saopštenju.

Ranije je saopšteno o mogućnosti da se Sjedinjenim Američkim Državama omoguće dva mesta u ruskim „Sojuzima”.

Lansiranje rakete-nosača Sojuz  - Sputnik Srbija
Ruski i američki kosmonauti sa Bajkonura odleteli u svemir /video/

Saradnja „Roskomosa” i NASA

U decembru 2014. godine, generalni direktor „Roskomosa” Dmitrij Rogozin, izjavio je da je odlučeno da NASA dobije po jedno mesto na brodovima „Sojuz MS-17”, koji će biti lansiran u oktobru 2020. godine i „Sojuz MS-18”, čije se lansiranje očekuje u aprilu 2020. godine.

To će omogućiti NASA da obezbedi prisustvo na MSS najmanje jednog američkog astronauta do oktobra 2021. godine, u slučaju kašnjenja lansiranja novih američkih svemirskih brodova.  U februaru 2020. godine, Rogozin je izjavio da ugovor s NASA o kupovini mesta na brodovima „Sojuz”, može biti potpisan u aprilu.

Lansiranje Sojuz-FG - Sputnik Srbija
Američki astronauti će i dalje leteti u svemir u ruskim „Sojuzima“

Amerikanci su nakon zatvaranja programa „Spejs šatl“ 2011. godine izgubili mogućnost da samostalno šalju astronaute na MSS. Posle toga, astronaute do MSS prevoze samo ruski svemirski brodovi „Sojuz”.

U Sjedinjenim Američkim Državama su za potrebe slanja astronauta na MSS u pripremi novi svemirski brodovi: „Kru Dragon“ ─ kompanije „Spejs iks“, Starlajner ─ kompanije „Boing“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala