Svemir nije za svakoga: Planovi za eksploataciju resursa na Mesecu bez Rusije i Kine

© REUTERS / Dado RuvicSupermesec nas Zenicom u Bosni i Hercegovini
Supermesec nas Zenicom u Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina može biti dobra konkurencija SAD u osvajanju resurasa na Mesecu. Uspešno testiranje teške rakete „Dugi marš 5“ je važan korak u tom pravcu. To je za Sputnjik rekao ruski ekspert u oblasti avijacije i kosmonautike Sergej Filipenkov, komentarišući lunarni projekat SAD „Artemis akords“.   
Objedinjena geološka karta Meseca - Sputnik Srbija
Amerika predlaže „podelu“ Meseca bez Rusije

Prvo uspešno lansiranje nove kineske rakete-nosača „Dugi marš 5“ 6. maja poklopilo se sa najavom da SAD pripremaju međunarodni sporazum o eksploataciji rudnih bogatstava na površini Meseca. Prema podacima Rojtersa, brojne zemlje EU, Kanada, Japan i UAE su identifikovane kao potencijalni partner SAD u projektu „Artemis akords“. Kompetentni izvori rekli su toj agenciji da Rusija, koja je glavni partner NASA u Međunarodnoj svemirskoj stanici, navodno ne bi bila uključena u pregovore o ovom projektu u početnoj fazi. Kina takođe nije imenovana kao mogući učesnik budućeg međunarodnog sporazuma o eksploataciji mineralnih resursa na Mesecu.  

Izdanje „Nasa voč“ je objasnilo ovu situaciju činjenicom da se danas svemir sve više posmatra kao novo područje vojne aktivnosti. Novi projekat bi trebalo da simbolizuje rastuću ulogu Agencije NASA kao instrumenta američke diplomatije i očekuje se da će izazvati polemiku SAD sa njihovim svemirskim konkurentima, kao što je Kina, navodi „Nasa voč“.

Ekspert sa Moskovskog vazduhoplovnog instituta, urednik izdanja „Aviopanarama“ Sergej Filipenkov u intervjuu za Sputnjik, objasnio je zašto Kina i Rusija nisu imenovane u kontekstu projekta „Artemis akords“. Po njegovom mišljenju, Tramp želi da obeleži delove Meseca i zavlada njegovim resursima bez Kine i Rusije, jer razume da su oni ozbiljni potencijalni konkurenti SAD.   

„Kineski svemirski program do sada ponavlja dostignuća SSSR-a. Sasvim je moguće da će Kinezi u narednih 10 godina iskoristiti ideje sovjetskih dostignuća, a nakon 2030. godine kineski kosmonauti će sigurno moći da slete na Mesec. Za to imaju sve tehničke mogućnosti. ‘Roskosmos’ takođe navodi da će nakon 2030. ruski kosmonauti biti na Mesecu. Ako Kina ima finansijske mogućnosti, ako uloži ogroman iznos novca u takav program, onda će ga bez problema i sprovesti. Nema većih tehničkih i medicinskih problema za sletanje kineskih kosmonauta na Mesec.“                           

Ekspert je naglasio da je Kina sposobna da se takmiči sa SAD na Mesecu nakon 2030. godine. Kini je potrebno još oko 10 godina kako bi savladala tehniku sletanja čoveka na površinu Meseca i kako bi započela eksploataciju rudnih bogatstava. Bespilotni lunarni program će savladati do otprilike 2025. godine. Do tog trenutka, Kina, na primer, može da napravi na Mesecu poligon za testiranje prirodnih resursa, može da isplanira definiciju platforme za sletanje čoveka na mesečevu površinu, istakao je Sergej Filipenkov. U isto vreme, stručnjak je sugerisao da Amerikanci verovatno neće sleteti na Mesec 2024/2025. godine, kao što planiraju danas. 

Najveći na svetu radio-teleskop FAST u južnoj Kini - Sputnik Srbija
Vanzemaljske civilizacije na meti novog kineskog teleskopa

Ovaj plan je fiksiran u lunarnom projektu NASA. Ovaj projekat se zove „Artemida“. NASA predviđa stvaranje održivog prisustva na Južnom polu Meseca, kao i to da će privatne kompanije vršiti eksploataciju lunarnih stena i podzemnih voda koje se mogu pretvoriti u raketno gorivo. 

Uspešno lansiranje Kine teške rakete „Dugi marš 5“ ekspert je nazvao neophodnim korakom u razvoju kineskog lunarnog programa. 

„Očigledno je da je ’Dugi marš 5‘ upotrebljiv u ove svrhe. Ona je potrebna da bi se obezbedila baza na Mesecu i razvila infrastruktura za dalja tamošnja istraživanja. „Dugi marš 5“ je vrsta teške rakete, kao i ruska raketa-nosač ’Proton‘, koja je nekada bila zamišljena i namenjena za bespilotno istraživanje Meseca, kao i moguće obletanje Meseca bez sletanja. Kina u potpunosti može sprovesti svoj lunarni program uz pomoć rakete-nosača ’Dugi marš 5‘“.  
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp traži od Kongresa da ne škrtari: Želim da prvi stignemo na Mars!

Ugovor o istraživanju Meseca koji su predložile SAD predviđa stvaranje takozvanih „zona bezbednosti“ oko budućih lunarnih baza. Njihova veličina će varirati u zavisnosti od operacije koja se tamo obavlja. Zone će biti potrebne za sprečavanje oštećenja ili ometanja konkurentnih zemalja ili kompanija koje deluju u neposrednoj blizini.  

Sedmog aprila američki predsednik je potpisao dekret o komercijalnoj eksploataciji resursa na Mesecu i drugim nebeskim telima. U dokumentu se navodi da Sjedinjene Države ne smatraju svemir „javnim domenom“. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je kritikovalo dekret Donalda Trampa, napominjući da Rusija polazi od jednakosti svih zemalja u istraživanju i korišćenju svemira u miroljubive svrhe. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala