Tramp traži od Kongresa da ne škrtari: Želim da prvi stignemo na Mars!

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp tražio je od Kongresa da obezbedi potpuno finansiranje programa NASA „Artemis“, koji treba da položi temelj za let na Mars. On je istakao da treba učiniti sve kako bi Amerika postala prva na „crvenoj planeti“.

Šef Bele kuće je u toku tradicionalnog obraćanja naciji „O položaju u zemlji“ 4. februara istakao da su Sjedinjene Američke Države uvek tragale za novim granicama, a da je to sada postao svemir.

„Molim Kongres da obezbedi potpuno finansiranje programa ’Artemis‘. Na taj način ćemo učiniti sve što je u našoj moći, kako bi drugi muškarac i prva žena na Mesecu bili američki astronauti, a takođe će nam taj program poslužiti da Amerika postane prva zemlja koja će ostaviti svoju zastavu na Marsu“, izjavio je američki lider.

© Foto : NASASamoportret NASA-inog rovera "Kjurioziti" na Marsu
Tramp traži od Kongresa da ne škrtari: Želim da prvi stignemo na Mars! - Sputnik Srbija
Samoportret NASA-inog rovera "Kjurioziti" na Marsu

Administracija Donalda Trampa je u martu 2019. godine tražila od agencije NASA da pošalje astronaute na Mesec do 2024. godine.

Direktor svemirske agencije Džejms Brajdenstajn je nekoliko meseci kasnije objavio da će, analogno misiji „Apolon“, na kojoj su radili američki stručnjaci šezdesetih godina, nova misija dobiti ime „Artemis“ („Artemida“).

„Danas nam se otvara mogućnost da, kao i šezdesetih godina, napravimo ’gigantski skok‘ za celo čovečanstvo“, izjavio je Džejms Brajdenstajn.

NASA trenutno raspolaže budžetom od 600 miliona, koji je namenjen programu sletanja ljudi na Mesec. Meću potencijalnim partnerima projekta je 14 privatnih kompanija, uključujući „Spejs iks“ i „Blu oridžin“.

Američka svemirska agencija priprema let „prve žene i drugog muškarca“ na Mesec, a zatim i prve ljudske posade na Mars u okviru programa „Artemis“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala