Povećana kazna za kršenje mera zaštite, sada minimalna 50.000 dinara

© Tanjug / ANDRIJA VUKELICPolicijske kontrole i provere dozvola za kretanje
Policijske kontrole i provere dozvola za kretanje - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će minimalna kazna za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti biti povećana sa 30.000 na 50.000 dinara.

Ublažene mere zaštite i prevencije od virusa korona treba i dalje striktno poštovati da se ne bi desio novi talas širenja Kovida-19, ali i drugih zaraznih bolesti, rekao je Lončar.

Lončar je na sednici Skupštine, na čijem je dnevnom redu, između ostalog, predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, rekao da su zakonske izmene predložene kako bi se prevazišli problemi u praksi kada je reč o primeni propisa, odluka i naredbi koje donose nadležni organi.

On je kazao da je Zakonom propisano da su zdravstvene ustanove — državne i privatne, preduzetnici, zdravstveni radnici i svi građani dužni da sprovode propisane mere i da postupaju po rešenju sanitarnog inspektora.

Lončar je dodao da su predviđene određene prekršajne sankcije za nepridržavanje odluka i naredbi nadležnih organa i da je podignut zakonski minimum kada je reč o kaznama jer, kaže, praksa prekršajnih sudova ukazuje na sklonost sudova da veoma često izriču minimalne novčane kazne, prenosi Tanjug.

„Povećava se najniži iznos novčane kazne za kršenje propisa o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa 30.000 na 50.000 dinara. Takođe, pošto da pandemija još traje, propisano je da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osmog dana od objavljivanja“, precizirao je Lončar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala