Propast operacije „Hedeon“: Ubice, dezerteri i američki specijalci na korak da obezglave Venecuelu

© REUTERS / Manaure Quintero Venecuelanska vojska na mestu pokušaja napada blizu Karakasa
 Venecuelanska vojska na mestu pokušaja napada blizu Karakasa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je SAD za napad na zemlju 3. maja. „Vlada SAD je umešana u ovu invaziju koja je presečena zahvaljujući čvrstoj uniji građana, policije i vojske“, rekao je Maduro i dodao da je Amerika za ovu invaziju angažovala Agenciju za suzbijanje narkotika, a za operativni plan – privatnu kompaniju „Silverkorp“.
Vojska Venecuele na granici sa Kolumbijom - Sputnik Srbija
Rusija: Invazija na Venecuelu pokušaj zbacivanja legitimne vlade

Umesto mirnog nedeljnog jutra, 3. maja u Venecueli se odigrao pravi holivudski akcioni film – Operacija „Hedeon“. Na severnoj obali zemlje, na samo 20 minuta od glavnog grada, vecuelanski vojnici uočili su dva čamca koja su prevozila plaćene ubice kako bi se infiltrirale na teritoriju Venecuele. Vlasti su javile da je na mestu, u okršaju, poginulo 8 osoba, uključujući i jednog agenta američke Agencije za suzbijanje narkotika (DEA). 

Plaćene ubice angažovao Gvaido

U ponedeljak je policija uhapsila još 8 ljudi, takođe umešanih u ovaj „upad”. Državni tužilac Tarek Vilijam Sab, rekao da je je ovom prilikom zaplenjeno 10 pušaka, pištolji visokog kalibra, municija i šest kamioneta. Sab je izjavio da bi Huan Gvaido, koga je Amerika priznala za predsednika Venecuele, mogao biti intelektualni autor ovog napada i da država raspolaže neoborivim dokazima. Na konferenciji za štampu državni tužilac je pokazao dokument s potpisom Gvaida.

Maduro je potvrdio hapšenje 13 osoba, među kojima ima i onih američke nacionalnosti - „Uhapšen je komandir operacije, kapetan Antonio Sekea i dva Amerikanca, člana tima bezbednosti Donalda Trampa: Luk Denman i Ajran Beri“. Među uhapšenima takođe se nalaze venecuelanski vojni dezerteri i bivši policajci.

Član Nacionalne skupštine i desna Madurova ruka, Diosdado Kabeljo, izjavio je da je jedan od uhapšenih sam priznao da je agent DEA – „Kako je sam rekao, učestvovao je u mnogim akcijama koje je DEA sprovodila ovde u Americi. Poreklom je Venecuelanac“.

Kabeljo je na Tviteru objavio i iskaz jednog od privedenih, koji potvrđuje da su uhapšeni Amerikanci članovi ličnog obezbeđenja američkog predsednika

​Predsednik Venecuele je potvrdio da ima dokaze, svedočenja i video-snimke ove grupe koja trenira u Kolumbiji i koju finansiraju i Kolumbija i SAD. Takođe je izneo da je glavni cilj ove presečene akcije bio upravo njegovo ubistvo.  

Američka Uprava za suzbijanje narkotika (DEA) ponudila je 15 miliona dolara za informacije o Maduru - Sputnik Srbija
Tramp bi da novi „Narkos“ snimi u Venecueli, a da Maduro završi kao Bin Laden

Kliver Alkala nestao sa radara, ali svi putevi vode do njega

Jedan od ubijenih u ovom okršaju je kapetan Robert Kolina, poznatiji kao Panter. Kabeljo ga je optužio da je predvodio paravojni kamp u Kolumbiji i povezao ga direktno sa Kliverom Alkalom, koji je nedavno isporučen Americi zbog trgovine drogom. Priča Klivera Alkale još jedan je scenario holivudskog filma. 

Ovaj bivši venecuelanski vojnik bio je veran Čavesu do njegove smrti. Ipak, s politikom njegovog naslednika Madura se nije slagao, pa je pre četiri godine izjavio je da podržava Gvaida i njegovu prelaznu vladu. Kao i mnogi dezerteri i protivnici venecuelanske vlasti, Alkala je zbog optužbi za izdaju pobegao u Kolumbiju. Krajem marta, Amerika je izdala poternicu za Madurom i njegovim saradnicima zbog umešanosti u prodaju droge. Na tom spisku je bio i Alkala, za čiju glavu je Amerika ponudila 10.000 dolara. Međutim, nije ga trebalo juriti – sam se predao vlastima i reklao da ne samo da nije član navodne Madurove bande, već da je planirao operaciju u kojoj je Maduro trebalo da bude ubijen. Idejnim vođom ove operacije nazvao je Gvaida i pokazao ugovore o kupovini oružja od Amerike koje su potpisali Gvaidovi saradnici. Gvaido je negirao ove optužbe i akciju nazvao „nameštaljkom diktature”.

Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Situacija u Venecueli nema veze sa SAD

Snimci demantuju Gvaida

Kako je istraga o novom atentatu odmicala, ime Klivera Alkale čulo se sa svih strana, iako mu se izgubio svaki trag u avionu kojim je navodno isporučen iz Kolumbije u Njujork.

Samo nekoliko sati posle Gvaidove izjave, na socijalnim mrežama pojavio se video-snimak koji demantuje njegovu tvrdnju. Bivši kapetan Nacionalne bolivarske gvardije Havijer Kintero i Džordan Gudro, bivši član specijanih američkih snaga, koji se istakao u Iraku i Avganistanu, demantovali su izjave o tome da je ova akcija lažirana i da je „nameštaljka”. Oni su na sebe preuzeli odgovornost za organizaciju – „Cilj ovog obraćanja je da razjasnimo narodu Venecuele i živim snagama nacije da je ova akcija bila realna i da ima muškaraca i žena koji u ovom trenutku rizikuju svoje živote za slobodu naše domovine i političkih zatvorenika. Zahvaljujemo vam se i odgovorno molimo generale, komandante, kapetane i njima podređene da se pridruže ovom podvigu, Operaciji ‘Hedeon“.” 

​Gudro, koji je 2018. otvorio svoju firmu za bezbednost – upravo pomenuti „Silverkorp“, na snimku tvrdi da su čamci u Venecuelu stigli iz Kolumbije. Sledećeg dana on se pojavio u emisiji venecuelanske novinarke koja se nalazi u egzilu u Majamiju i izjavio da su akciju naručili Gvaido i njegovi pomoćnici. Isti oni koji su potpisali ugovor sa Kliverom Alkalom o prodaji oružja za operaciju o kojoj je pričao Alkala. 

U ugovoru koji je prikazan u direktnom programu jasno se vidi potpis Gvaida i njegovih pomoćnika. Prema ugovoru, Gudro bi za Operaciju „Hedeon“ trebalo da dobije 212 miliona dolara, s avansom od milion i po. 

​Ništa još nije gotovo

Amerikanac je ovom prilikom izjavio i da on i njegova firma do današnjeg dana, posle godinu dana rada, nisu dobili nijedan cent za svoj posao i da ih je Gvaido izdao, iako je od Amerike dobio devet miliona dolara za „odbrambene akcije”.  Takođe je rekao da je akcija, koja je u nedelju suzbijena, i dalje u toku, da računa sa 60 operativaca koji su trenirani na granici Venecuele i Kolumbije i kontraagentima u samoj zemlji. 

Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Rusija i Kuba pomažu Venecueli, dok Amerika pokušava da je „obezglavi“

Ostalo je da sačekamo koji će biti definitivan odgovor venecuelanskih vlasti posle ovih optužbi i vidimo da li su ovi dokazi dovoljni za hapšenje Gvaida, kojeg je za privremenog predsednika Venecuele priznalo više od 50 zemalja u svetu.   

Zanimljivo je da se posle izjava Gudroa sam Gvaido nekoliko puta oglasio na Tviteru, ali nijednom ovim povodom. 

DEA je za agenciju Sputnjik rekla da „Administracija nije ni na koji način bila umešana u događaje koji su se desili ovog vikenda”. 

Vlada Kolumbije je negirala da su čamci u Venecuelu stigli s njihove teritorije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala