Rusija: Invazija na Venecuelu pokušaj zbacivanja legitimne vlade

© AP Photo / Rodrigo AbdVojska Venecuele na granici sa Kolumbijom
Vojska Venecuele na granici sa Kolumbijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokušaj kolumbijskih terorista da ilegalno uvezu oružje na teritoriju Venecuele, koji je sprečen u noći 3. maja, preduzet je u cilju destabilizacije situacije u zemlji, kako bi se zbacila legitimna vlada, smatra ruski ambasador u Karakasu Sergej Melik Bagdasarov.

Ruski diplomata skrenuo je pažnju na razvoj mreže kampova za obuku smeštenih duž granice Venecuele. Tamo se budući diverzanti, po mišljenju ruskog ambasadora, obučavaju.

„Opšte je poznata informacija, koja se nekoliko puta pojavljivala u raznim medijima, da u pograničnim regionima sa Venecuelom postoje specijalni vojni kampovi za obuku, gde se pripremaju militanti, uključujući i bivše venecuelanske vojnike-dezertere, koji su se prodali za obećane desetine hiljada dolara. Ipak, umesto velikodušne nagrade za izdaju, njih su operativno regrutovali, lako ih ubedivši da upravo oni treba da oslobode domovinu od diktature”, naglasio je Bahdasarov.

Ruski ambasador je uveren da grupa koja je juče neutralizovana, kao i njima slične, opstaju zahvaljujući inostranoj pomoći.

„Upravo se iz ovakvih plaćenika ─ proizvoda fabrike terora i ubistava, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i ostalih ─ i sastoje terorističke grupe, od kojih je jedna danas neutralisana”, istakao je ambasador.

Kako je izjavio, uveren je da će istraga u najskorije vreme rasvetliti nove detalje događaja.

© AP Photo / Ariana CubillosVojska Venecuele spremna za odbranu
Rusija: Invazija na Venecuelu pokušaj zbacivanja legitimne vlade - Sputnik Srbija
Vojska Venecuele spremna za odbranu

Podsetimo, u nedelju je ministar inostranih poslova Venecuele Nestor Reverol izjavio da je pred zoru grupa naoružanih ljudi pokušala da izvrši invaziju u Venecuelu preko lučkog grada Gvaira, do kojeg je došla čamcima-gliserima.

Prema rečima predsednika Nacionalne ustavne skupštine Venecuele Diosdada Kabelja, tom prilikom poginulo je osam napadača, a još dvoje je uhapšeno. Pritom, kako se ispostavilo, jedan od uhapšenih je agent američke uprave za borbu protiv narkotika.

Venecuelansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je za vreme operacije zaplenjeno oružje, a da se deo tog oružja koristio za vreme pokušaja državnog prevrata 30. aprila 2019. godine.

Ministarstvo inostranih poslova Kolumbije demantovalo je navode o umešanosti u ovaj događaj.

Situacija u Venecueli

Nakon što su početkom 2019. godine u Venecueli započeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika zemlje Nikolasa Madura, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da Vašington više neće priznavati vlast na čelu sa Madurom, koji je sa svoje strane objavio prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom.

Osim toga, američke vlasti su pored nekoliko drugih zemalja podržale Huana Gvaida, predsednika Nacionalne skupštine, koju kontroliše opozicija, a koji se dva puta proglašavao za „privremenog predsednika“. Drugu „zakletvu“ položio je ovog januara.

U Moskvi su Gvaidov „predsednički status“ nazvali nepostojećim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala