Amerika poziva Rusiju u zajedničko osvajanje Meseca

© Sputnik / Anton DenisovPun Mesec
Pun Mesec  - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD se nadaju učešću partnera iz Međunarodne svemirske stanice (MSS) u njihovom lunarnom programu, ali ne znaju da li će im se pridužiti i Rusija, izjavio je direktor američke svemirske agencije NASA Džim Brajdenstajn i izrazio želju za nastavkom saradnje sa Moskvom.

„Smatram da je važna činjenica da smo zainteresovani da sa nama na Mesec krenu i naši partneri iz Međunarodne (svemirske) stanice. Postavlja se pitanje da li Rusija planira da bude deo tog događaja i u kojoj meri. Trenutno nemam odgovor na to pitanje, ali definitivno bih želeo da nastavimo da održavamo saradnju s tom zemljom“, izjavio je Brajdenstajn putem video veze u Centru za strateška i međunarodna istraživanja u Vašingtonu.

Šef NASA-e istakao je da je saradnja američkog i ruskog svemirskog resora i dalje produktivna, bez obzira na probleme koje postoje u odnosima između te dve zemlje.

„Smatram da partnerstvo Rusije i SAD u svemiru pruža nadu drugim zemljama da se saradnja može nastaviti, čak i ukoliko postoje poteškoće između dve države“, tvrdi Brajdenstajn.

On je dodao da, istovremeno, Vašington ne bi trebalo da zavisi od Moskve u svom svemirskom programu.

„Razume se, treba da budemo oprezni, ne želimo da zavisimo (od Rusije)“, rekao je Brajdenstajn i tom prilikom napomenuo da obnavljanjem sopstvenih kosmičkih letova SAD neće zaviseti od Rusije, jer će američko-ruske posade leteti na MSS u svemirskim brodovima obe zemlje.

Plan ruske lunarne baze - Sputnik Srbija
Rusija spremna za pohod na Mesec: Objavljen datum prve misije

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa ranije je najavila nastavak lunarnog programa, koji je nazvan „Artemis“. U okviru tog programa planira se povratak i stalno prisustvo čoveka na Mesecu, što će biti etapa ka prvim ljudskim misijama na Mars.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala