Rusija spremna za pohod na Mesec: Objavljen datum prve misije

© © RoscosmosPlan ruske lunarne baze
Plan ruske lunarne baze - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija planira da lansira svoj svemirski uređaj na Mesec 1. oktobra 2021. godine, prvi put nakon 45-godišnje pauze, saopštio je rukovodilac Odeljenja nuklearne planetologije Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka (RAN) Igor Mitrofanov.

„Naziv našeg uređaja 'Luna 25' nadovezuje se na numeraciju lunarnih misija iz prošlog veka“, rekao je Mitrofanov na zasedanju Saveta RAN za kosmos.

Za sletanje su izabrane dve oblasti u okolini Južnog pola na Mesecu. Prva oblast se nalazi severno od kratera Boguslavskog, a drugi na jugo-zapadu od kratera Mancine.

Pun mesec na Malti. - Sputnik Srbija
Rusija i Kina zajedno osvajaju Mesec

„Luna 25“ treba da sleti u jednu od te dve oblasti. Uređaj treba da ispita sastav polarnog tla, da izmeri njegove mehaničke karakteristike, da istraži polarnu ekosferu Meseca.

Do sada nije bilo misija u polarnoj oblasti Meseca. Sve sovjetske i američke misije, kao i uređaji drugih zemalja, sletali su u oblasti Mesečevog ekvatora, ili u okviru umerenog pojasa.

Poslednja sovjetksa međuplanetarna automatska stanica bila je „Luna 24“, koja je startovala 1976. godine. Rusija do sada nijednom nije slala kosmičke uređaje prema Zemljinom prirodnom satelitu.

Ranije je saopšteno da Rusija 2024. godine planira da ka Mesecu uputi orbitalnu stanicu „Luna 26“, a 2025. godine stanicu s posadom „Luna 27“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala