Rusija i Kina zajedno osvajaju Mesec

© REUTERS / DARRIN ZAMMIT LUPIPun mesec na Malti.
Pun mesec na Malti. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Rusija i kina pregovaraju na nivou radnih grupa o mogućnosti da naprave zajedničku bazu na Mesecu, rekao je Sputnjiku izvor iz svemirske i raketne industrije.

„Zajednički napori na stvaranju lunarne baze su jedna od razmatranih mogućnost saradnje. Rusija i Kina razmatraju različite oblike kooperacije – izgradnju zajedničke ili dve susedne baze. Nivo integracije podložan je daljim diskusijama“, rekao je izvor.

Ruska državna svemirska korporacija „Roskosmos“ i Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) potpisale su prošle godine ugovor o stvaranju zajedničkog centra za istraživanje Meseca i svemira.

Dve svemirske korporacije potpisale su i ugovor o koordinaciji ruske misije Orbita luna resurs-1 (Luna-26) i kineske misije za istraživanje polarne oblasti Meseca Čang'e-7.

Prema „Roskosmosu“ sporazumi takođe predviđaju zajedničke svemirske eksperimente i omogućuju Rusiji i Kini da međusobno instaliraju naučnu opremu na lunarnim misijama.

​Štaviše, Moskva i Peking razmatrali su mogućnost sletanja ruskog svemirskog broda Luna-26 na kineske stanice na Mesecu.

Šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je ranije da će svemirski brod Luna-26 leteti na Mesec 2024. kako bi napravio mapu i daljinski proučavao njegovu površinu. Dobijeni podaci trebalo bi da pomognu određivanju sastava lunarne površine.

Kineska misija Čang'e-4 već deluje na tamnoj strani Meseca. Kina takođe planira da isporuči lunarno tlo na Zemlju u misijama Čang'e-5 i Čang'e-6 a posle da počne pripreme za let do Meseca i izgradnju prve lunarne stanice. Čang'e -7trebalo bi da sprovede opštu studiju Mesečevog Južnog pola, uključujući teren i kopnene forme, a očekuje se da će Čang'e-8 testirati nekoliki ključnih tehnologija na površini Meseca.

CNSA je najavila i da namerava da izgradi istraživačku stanicu na Mesečevom Južnom polu i pošalje ljudsku misiju u narednih deset godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala