Koje namirnice možete koristiti i pošto im istekne rok trajanja

CC0 / Pixabay / Sastojci za peciva
Sastojci za peciva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trenutna izolacija ograničava pristup prodavnicama, tako da odgovorni kupci manje odlaze u nabavku i kupuju više hrane nego inače. Imati zalihe nije loš plan, ali kad rok trajanja istekne, ljudi izbace prehrambene proizvode koji zapravo nisu propali.

Grupa stručnjaka za bezbednost hrane otkrila je kad je u redu jesti hranu nakon naznačenog roka trajanja.

Datumi koji stoje posle oznake „najbolje upotrebiti do“ nisu strogo datumi isteka hrane

Većina namirnica ne kvari se tako brzo. Tako da naznake „rok trajanja“, „upotrebljivo do“, „najbolje upotrebiti do“ nemaju mnogo veze sa bezbednosnim standardima, piše „Hafington post“.

„Izrazi ’upotrebljivo do‘, ’najbolje upotrebiti do‘ povezani su sa standardima kvaliteta koje je postavio proizvođač, tvrdi Gari Veber, viši direktor za bezbednost hrane i sprečavanje kontaminacije u kompaniji za upravljanje rizikom „Vorld aver“. „Nisu povezani sa sigurnošću hrane, uz izuzetak hrane za bebe. Ali čak i u ovom slučaju, razlika posle isteka značenog roka je samo u nutritivnom kvalitetu i ukusu.“

„Mnogi potrošači nisu svesni da proizvođači koriste etikete na hrani kako bi naznačili kada je proizvod na vrhuncu najboljeg ukusa“, rekao je Džori Lang, advokat koji se specijalizovao za slučajeve trovanja hranom.

Šest namirnica koje sigurno možete da koristite posle  datuma „upotrebljivo do“

Makarone i špagete

Red ispred prodavnice u Podgorici - Sputnik Srbija
Crna Gora: Građani za 7 dana kupili namirnica koliko potroše za četiri meseca

Kuvanje špageta i makarona posle naznačenog datuma neće vas otrovati. Datumi se odnose na garanciju kompanije za najbolji kvalitet, a ne na bilo koja naučno zasnovana pitanja bezbednosti.

Konzervirana hrana

Konzervirana roba prolazi kroz procese pripreme i pakovanja koji treba da održe upotrebljivost u dugim vremenskim periodima. „Konzervirana roba, sve dok je konzerva u dobrom stanju i vazduh ne prolazi, može biti bezbedna nakon preporučenog datuma“, rekao je Elis Ovens, direktor tehničke službe konsultantske firme za sigurnost hrane „Birko“.

Suvi sastojci za pečenje

Suva roba za pečenje, poput brašna i šećera, ne predstavlja opasnost ako se konzumira nakon označenih datuma. Letimičan pregled dovoljan je da znate da li treba da izbacite kesu ili je upotrebite za svoj hleb ili kolač.

Situacija u prodavnicama u Roterdamu - Sputnik Srbija
Želite da pravite zalihe – platite desetosruko
„Kao i suva, prerađena hrana, sastojci za pečenje imaju malo ili nimalo vlage, tako da su manje osetljivi na bakterija. Samo nemojte jesti suve sastojke koji imaju neprirodan miris ili znakove zaraze štetočinama“, rekao je naučnik za hranu Džanilin Hačings iz kompanije „Stejt fud sejfti“.

Ali sredstva za narastanje testa, kao što su prašak za pecivo ili soda bikarbona, izgubiće svoju efikasnost nakon isteka datuma.

Jaja

Možda pretpostavljate da mlečne proizvode ili jaja ne možete koristiti posle isteka roka trajanja, pošto su skloniji kvarenju od namirnica predviđenih da stoje na policama. To nije nužno tako.

„Većina jaja prerađena je mineralnim uljem, jer su ljuske porozne“, rekao je za „Hafington post“ konsultant za sigurnost hrane Stiven Ševalije iz kompanije „Klaud brejk advajsori“. „Ovo pomaže zaptivanju školjke i pomaže da se spreči ulaz bakterije. Ako se čuvaju u frižideru, jaja mogu trajati i do tri nedelje nakon roka. Međutim, ako su isprana ili skuvana (čime se uklone mineralna ulja) trajaće samo oko nedelju dana.“ Svakako, po mirisu jajeta uvek možete zaključiti da li je pokvareno.

Unutrašnjost automobila - Sputnik Srbija
Ove stvari ne bi trebalo da držite u automobilu

Mleko

Ako se pravilno skladišti (u frižideru), mleko može trajati i nedelju dana nakon isteka roka trajanja.

Ipak, Švalije preporučuje da se pridržavate datuma isteka roka kada je to moguće. „Postoje i drugi faktori koji utiču na dugotrajnost mleka: da li je mleko pravilno skladišteno tokom transporta, prodaje i od strane potrošača, koja vrsta postupka prerade je korišćena, sadržaj masti, izloženost svetlosti i toploti i tako dalje“, rekao je. Uvek je najbolje da koristite svoja čula. Ako vam je mleko „sumnjivo“, pomirišite da utvrdite da li možete da nastavite sa upotrebom posle isteka roka valjanosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala