Ove stvari ne bi trebalo da držite u automobilu

Pratite nasTelegramOdyssey
Većinu ovih predmeta sigurno povremeno ostavite u automobilu, a to nikako ne biste smeli da radite.

Brojne su stvari koje ostavljene u automobilu mogu posredno izazvati značajnu štetu. Neke od njih reaguju na hladnoću ili toplotu, a u vrućim danima temperatura u vašem automobilu može skočiti i za šest stepeni u roku od 10 minuta. To može biti jako opasno naročito ako unutra ostavite nešto zapaljivo, prenosi „Indeks.hr“.

Neke stvari mogu biti štetne za osobe koje se voze u automobilu, dok druge mogu dovesti do stvaranja neugodnog mirisa u vozilu. Evo šta nikako ne biste smeli da ostavljate u njemu.

Hrana i piće

Boce vina s plutenim čepom mogu napraviti problem u toplom automobilu, dok limenke gaziranih sokova mogu napraviti haos i u toplim i u hladnim interijerima. Da čokoladu ni sladoled ne trebate ostavljati u automobilu ne treba ni spominjati. Ovde nije reč samo o dobrobiti vašeg automobila, nego i vašoj – broj bakterija koje mogu izazvati trovanje udvostručava se na svakih 20 minuta, čak i na sobnoj temperaturi. Zato ne ostavljajte namirnice ili ostatke hrane u toplom automobilu duže od dva sata, a ako je temperatura viša od 32 stepena, onda se potrudite da ne stoje u automobilima duže od sat vremena.

Boce pod pritiskom

Obratite pažnju na upozorenja na spreju za kosu, dezodoransu, boji u spreju i sličnim stvarima i videćete koja je preporučena temperatura za njihovo čuvanje. Ove boce pod pritiskom posebno su osetljive, pa ako su izložene temperaturi višoj od preporučene, njihov se sadržaj može se proširiti zbog čega boca može da eksplodira.

Krema za sunčanje

Izlaganje kreme za sunčanje visokim temperaturama može skratiti njen rok trajanja, a zbog boravka u toplom vozilu, ona se može otvoriti i zaprljati celi automobil.

Upaljači

Upaljači deluju kao male i bezopasne sprave, ali ako su izloženi visokim temperaturama u automobilu, plin se u njima može raširiti i izići, pa dovesti i do požara. Važno je da ne držite nikakve zapaljive tekućine u svojim automobilima, posebno ne leti.

Plastične boce

Osim što može povećano koncentrisati sunčeve zrake i zapaliti sedište, problem je što se njenim zagrevanjem oslobađa i bisfenol A, mogući štetni spoj koji se nalazi u većini plastičnih predmeta. On se nalazi u plastici u koju se pakije hrana, ali u malim količinama, dok na visokim temperaturama u automobilu može biti štetan kad se u vazduh oslobode veće količine.

Baterije

Proizvođači baterija preporučuju korisnicima da ih ne ostavljaju na visokim temperaturama jer to ne samo da može oslabiti njihovu snagu, nego se može dogoditi i da njihov sadržaj iscuri. To može biti loše za unutrašnjost vašeg automobila, jer je kiselina koju baterije ispuštaju opasna kada se udahnu njenje pare, a i izaziva i koroziju.

Mobilni telefon

Električnim uređajima nije mesto u vašem automobilu, posebno ne telefonu. Mobilni telefon nemojte ostavljati u automobilu, na što mnogi proizvođači upozoravaju. On se može ugasiti zbog topline u njemu ili pretrpeti oštećenje čije će se posledice očitovati u funkcioniranju uređaja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala