Mitropolit: Virus je osveta prirode, a čovek svoju prirodu ne upotrebljava kako je Bog blagoslovio

© Sputnik / Radoje PantovićMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je da virus korona je osveta prirode zbog nasilja nad njom, i da nam se sve ovo događa zato što čovek svoju ljudsku prirodu ne upotrebljava na način kako je to Bog blagoslovio.

Mitropolit je o korona virusu kao osveti prirode govorio u liturgijskoj besedi koju je danas na Tominu nedelju služio na temeljima ranohrišćanskog hrama na drevnoj Duklji kod Podgorice, objavljeno je na sajtu mitropolije.

“To se događa zbog toga što čovek svoju ljudsku prirodu ne upotrebljava na način kako je to Bog blagoslovio. A Bog je blagoslovio prvoga čoveka i prvu ženu rečima: Rađajte se i množite se i napunite zemlju. To je blagoslov da se napuni zemlja novim pokoljenjima. A oni koji su skrenuli sa toga Božjega puta, oni danas, umesto da rađaju, stvaraju brakove koji su lažni brakovi, koji su poklonjenje ljudskim strastima i ljudskim nemoćima koje izrabljuju i uništavaju ljudsku prirodu”, rekao je vladika Amfilohije.

Kazao je da se u isto vreme ozakonjuje i ubijanje dece u materinskim utrobama.

“I to postaju zakoni te moderne Evrope koja time postaje nova Sodoma i Gomora. A od Sodome i Gomore na kraju je ostalo Mrtvo more, u kome od tada do danas nema nikakvog života. To je, dakle, put Sodome i Gomore, put smrti, put ništavila, obogotvorenja smrti i onoga što je prolazno, poklonjenja demonskim silama i odricanja od Božjega puta, odricanja od istinske upotrebe tvorevine koju nam je Bog dao i od istinske upotrebe ljudske prirode na način kako je to Bog blagoslovio”, poručio je mitropolit.

U liturgijskoj besedi nakon čitanja Jevanđelja rekao je da su u apostolsko doba stradali hrišćani i da su bile zatvorene dveri kada su se bili sabrali učenici Hristovi od straha Judejaca.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije: Pobedili smo viruse nacizma i fašizma, pobedićemo i ovaj

„I evo, te zatvorene dveri i danas se događaju, i u naše vreme posle toliko vekova, od straha modernih Judejaca. Međutim, Gospod se i tada pojavio, i danas se javlja Gospod. Prisutan je ovde sa nama i među nama. Gospod se pojavio kroz zatvorena vrata i pozdravio učenike svoje pozdravom kojim se i mi pozdravljamo na ovoj svetoj službi: Mir vam”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da taj mir svedoči crkva Božja kroz vekove, prizivajući sve ljude i sve zemaljske narode na mir u Hristu Bogu.

„I na pomirenje, na uzajamnu zajednicu, na ljubav prema živome Bogu i na ljubav jednih prema drugima“, naglasio je on.

Kazao je da je nakon što je Gospod pozdravio tim pozdravom svoje učenike, apostol Toma proverio rane Hristove.

„I onda je zavapio: Gospod moj i Bog moj! Priznao ga je kao Boga i spasitelja, kao Sina Božijega. A gospod mu je rekao: Poverovao si zato što si video i opipao. Blaženi su oni koji ne videše, a poverovaše. I takvi su hrišćani dve hiljade godina blaženi – koji vjeruju u živoga Gospoda, iako nemaju prilike, pošto se Gospod vazneo na nebesa, da opipaju rane Njegove”, rekao je on.

Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije sa liturgije u Ostrogu: Iako ne prisustvujete bogosluženju pripadate crkvi

Mitropolit Amfilohije osvrnuo se na kraju na činjenicu da je iz poznatih razloga danas mali broj sabranih na tom svetom mestu.

“I pored toga, ovde je danas veliki sabor, jer su sabrani vladari koji su ovde vladali, na čelu sa Svetim Jovanom Vladimirom, i svi oni koji su gradili ovu svetinju, obnavljali je, u njoj se krštavali. Prisutni su, jer je prisutan sam Gospod Bog naš koji i sve njih čini prisutnim. Svi oni se raduju što i mi nastavljamo ovo sveto delo“, zaključio je mitropolit Amfilohije

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala