Mitropolit Amfilohije: Pobedili smo viruse nacizma i fašizma, pobedićemo i ovaj

© Sputnik / Radoje PantovićMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da pobeda crkve neće biti pobeda partijske politike, već pobeda politike slobode naroda.

U litiji koja se prenosi putem interneta otkako je zabranjeno okupljanje građana zbog sprečavanja širenja virusa korona, mitropolit je rekao da nema sumnje da će „crkva pobediti jer je i Hristos pobedio smrt još pre 2.000 godina“, objavljeno je na portalu Mitropolije.

„Litije su priziv na pomirenje Crne Gore ne na produbljenje deoba i podela u Crnoj Gori“, kazao je vladika, dodavši da u litiji nema ni četnika ni partizana, ni zelenaša ni belaša, već se ljudi vraćaju svojoj veri kao osnovi svog života.

„Neverovatne su klevete da crkva ne priznaje nezavisnost Crne Gore“, rekao je vladika osvrnuvši se na napade na crkvu sa brojnih režimskih medija i pozvao ih da se uvere da je crkva kao posledicu referendumske odluke o osamostaljivanju Crne Gore oformila Episkopski savet.

„U aktu o osnivanju tog tela prihvaćena je ta činjenica i on je uručen tadašnjem predsedniku već 25. maja 2006. godine“, rekao je mitropolit Amfilohije u vaskršnjoj „Internet litiji“.

Govoreći o virusu korona, on je kazao i da se crkva neprestano moli za sve koji su pogođeni teškim posledicama bolesti.

„Mi se molimo za sve bolesnike, lekare, za svu vaseljenu“, rekao mitropolit Amfilohije i dodao da je to „molitvena ljubav crkve, a da ta ljubav nema granica“.

„Nije ovo jedini virus u istoriji“, kazao je vladika Amfilohije, naročito se osvrnuvši i na ideologije zla koje su se širile među ljudima i izazivale teške posledice.

„Bilo je kroz istoriju mnogo virusa, poput virusa nacizma i fašizma, pa su pobeđeni i prevaziđeni“, podsetio je mitropolit, naglasivši da ćemo kao narod i čovečanstvo pobediti i ovo iskušenje.

Mitropolit Amfilohije je naročito naglasio da je virus kovid 19 opomena savremenom čoveku da se promeni odnos prema prirodi.

„Situacija u kojoj smo se našli plod je sebičnog odnosa prema tvorevini“, naglasio je vladika, podsetivši da je čovekova misija da brine za svu tvorevinu.

„Čovek je biće stvoreno za večnost i neprolaznost, da kroz njega i preko njega sva priroda bude privedena svetu“, rekao je Amfilohije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala