Zaharova: Vašington treba da reši sopstvene probleme u oblasti slobode medija

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala je Vašington da u sopstvenoj zemlji preduzme konkretna dejstva za ispravljanje problema u oblasti slobode medija.

Komentarišući američke izjave o navodno nepovoljnom stanju slobode medija u Rusiji, Zaharova je na redovnom brifingu rekla da su ovakve procene Sjedinjenih Američkih Država u uslovima pandemije izrazito ispolitizovane.

„Smatramo da takva procena ima izraženo ispolitizovan karakter, jer se ne oslanja na činjenice, već na sopstveno tumačenje materijala, izjava i intervjua. Pozivamo američke partnere da se suzdrže od dejstava koji bi se lako mogli kvalifikovati kao mešanje u unutrašnje stvari Rusije“, istakla je Zaharova.

Zaharova je pozvala Vašington da se fokusira na sopstvene probleme u ovoj oblasti, kojih, kako je naglasila, ima mnogo.

Ovi problemi se ni na koji način ne ograničavaju na negativnu retoriku američkih zvaničnika prema predstavnicima medija, dodala je ona.

Američki sudija - ilustracija - Sputnik Srbija
Američki sud zatvorio slučaj protiv ruske kompanije za „mešanje u izbore”

„Tako, na primer, prema brojnim svedočenjima međunarodnih organizacija za ljudska prava, u Sjedinjenim Američkim Državama nastavljaju da se ponavljaju slučajevi fizičkog nasilja nad medijskim radnicima i upotreba takvih oblika pritiska na štampu kao što su tužbe. Branioci ljudskih prava takođe su zabrinuti zbog posebnog pregleda novinara koji prelaze američku granicu koji su primorani da otkrivaju zvanične izvore informacija“, precizirala je portparolka.

Zaharova je ukazala i na diskriminaciju stranih medija u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući i ruske.

„Oko RT-a i Sputnjika intenzivno se stvara atmosfera neprijateljstva i nepoverenja. A američki zakon o registraciji stranih agenata ne dozvoljava kineskim medijima da u potpunosti obavljaju svoje novinarske aktivnosti“, naglasila je ona.

Ona je primetila da, istovremeno, oduzimanje medijskog prostora zaobilazi ukrajinski sajt „Mirotvorac“. „On i dalje uspešno funkcioniše na američkim serverima, mada predstavlja direktnu pretnju svim novinarima ubačenim u njegovu bazu podataka“, rekla je Zaharova.

„Očekujemo od Sjedinjenih Američkih Država ne prividnu zabrinutost za slobodu govora širom sveta, već konkretne akcije za ispravljanje situacije sa medijskim pravima, pre svega u njihovoj sopstvenoj zemlji“, dodala je portparolka.

Optužbe za mešanje u američke izbore

Zaharova je navela da su zaključci američkih obaveštajnih službi o ulozi ruskih medija RT i Sputnjika u „mešanju Rusije“ u američke predsedničke izbore 2016, proizvod američke unutarpolitičke borbe i nisu potkrepljeni nikakvim činjenicama.

Američki predsednički izbori  - Sputnik Srbija
U američke izbore se ne meša Kremlj, već specijalne službe SAD
„Ove paranoične insinuacije, nepotkrepljene nikakvim činjenicama, proizvod su unutrašnje političke borbe različitih snaga u Sjedinjenim Američkim Državama. One sa neshvatljivom tvrdoglavošću optužuju Rusiju za sopstvene neuspehe i pokušavaju da se dodatno razviju u novoj predizbornoj trci – opet na račun antiruske kampanje“, rekla je Zaharova na brifingu.

U utorak je obaveštajni odbor američkog Senata objavio četvrti deo svog izveštaja o radu obaveštajne zajednice zemlje u vezi sa navodnim mešanjem Rusije u izbore. Izveštaj obaveštajne službe objavljen je početkom 2017. za vreme mandata predsednika Baraka Obame i bio je zvanična osnova za optužbe protiv Ruske Federacije, koja ove navode negira. Pritom su američki senatori izjavili da se zaključci o ulozi RT-a i Sputnjika u „mešanju u izbore“ zasnivaju na starim podacima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala