U američke izbore se ne meša Kremlj, već specijalne službe SAD

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaAmerički predsednički izbori
Američki predsednički izbori  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aparat za nacionalnu bezbednost SAD namerno pušta u javnost informacije o tome da se predsednik Rusije Vladimir Putin meša u predsedničku kampanju 2020. u SAD, jer aktuelni američki predsednik Donald Tramp i njegov glavni suparnik Berni Sanders ne odgovaraju interesima establišmenta SAD, tvrdi američka televizija „Hil“.

Prema rečima voditeljke ove televizije Kristal Bol, „jasno je kao dan šta se dešava“. 

„Da razjasnimo – postoji direktno mešanje u izbore, a reč je o mešanju našeg aparata nacionalne bezbednosti koji želi da sputa kandidate koji su u suprotnosti sa njihovim interesima. Jutros se dogodila još jedna situacija – očigledno je saradnik aparata nacionalne bezbednosti otišao korak dalje kada je reč o njihovom brifingu za Kongres SAD, tokom koga je saopšteno da Putin daje prednost Trampu i pomaže da ponovo bude izabran, pozivajući se na obaveštajne podatke“, objasnila je ona.

Bolova je dodala da je to možda i istina, ali da „informacija nije potvrđena obaveštajnim podacima, i da želje nisu isto što i stvarnost“.

Gubi se poverenje u priču o ruskom mešanju

„Neverovatna mi je sama ideja da je Putin, taj veliki poznavalac prilika u SAD, sa loše prevedenim internet mimovima, za samo nekoliko miliona dolara uspeo da izvrši toliki uticaj na javno mnjenje i da preokrene rezultat. Sramota me je što sam u jednom trenutku verovala u bilo šta kada je reč o mešanju u američke izbore“, istakla je Bolova.

Putin, Tramp, matrjoške - Sputnik Srbija
Američki obaveštajac: U američke izbore mešala se CIA, a ne ruske službe

Ona je navela i da joj je sada jasno da službe koriste takav princip da seju strah i nameću ideje. To je nova 'crvena pretnja', a sve je u interesima aparata nacionalne bezbednosti“, konstatovala je Bolova.

Istovremeno, drugi voditelj Sagara Endžeti prisetio se predsedničkih izbora u Americi 2016. godine .

Treba li verovati Vikiliksu?

„Tada sam razmišljao:'Ne znam da li treba prenositi informacije Vikiliksa'. A sada kažem da je trebalo, i da je to bilo potpuno legitimno. Oni su tvrdili: 'Ali vi činite upravo ono što žele Rusi!'. Istina je da, kada vam je pred očima prava korupcija, onda treba da se bavite time“, smatra Endžeti.

Prema njegovim rečima, kada se 2016. godine govorilo o Rusima, tada je u SAD zapravo došlo do tektonskog ekonomskog pokreta, zbog koga je narod bio prinuđen da se politički pregrupiše.

Američki voditelj zaključuje da je „za dva miliona ljudi, koji su glasali rukovodeći se željom za boljim životom, duboko uvredljivo kada im govore da su njima manipulisali Rusi ili pisma bivšeg šefa FBI Džejmsa Komija“.

Podsetimo, tokom 2016. godine sajt Vikiliks je objavljivao detalje prepiske članova Nacionalnog komiteta Demokratske partije, kao i pisma predsednika štaba Hilari Klinton, Džona Podeste. U oktobru su američke vlasti saopštile da je Rusija umešana u hakerske napade. Kasnije je CIA preko medija optužila Moskvu da je organizovala hakerski upad u servere Demokratske partije kako bi pomogla Donaldu Trampu da osvoji vlast.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći o ovim optužbama, istakao da u objavljenim podacima nema ničega što je u ruskom interesu, a da se histerija izaziva kako bi se skrenula pažnja s njihovog sadržaja.

Kasnije je glavni tužilac SAD Ričard Bar potvrdio je da nije bilo zavere američkog predsednika Donalda Trampa i drugih Amerikanaca s ruskim vlastima u vreme predsedničkih izbora 2016. u SAD.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala