Obama kao i Gejts pre pet godina predvideo današnji korona scenario

© AP Photo / Saul LoebBarak Obama i Donald Tramp
Barak Obama i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od momenta kad je virus korona „napao“ Ameriku, Donald Tramp uporno insistira da niko nije mogao predskazati pandemiju „ovakvih razmera!“ Ipak, stvarnost, a često i njegovi brojni oponenti, ozbiljno ga demantuju. Njegov prethodnik u Beloj kući, Barak Obama, predvideo je današnji scenario pre više od pet godina i predložio mere za rešavanje problema.

„Moglo bi, i verovatno će i doći vreme kada ćemo se susresti sa zarazom koja se prenosi vazdušnim putem i koja je smrtonosna. Da bismo se efikasno s njom izborili, moramo da pripremimo infrastrukturu, ne samo ovde, kod kuće, već i globalno, koja će nam dozvoliti da je brzo otkrijemo, brzo izolujemo i da brzo na nju reagujemo. Tako da, ako i kada se nova vrsta gripa, kao što je bio španski grip, pojavi za 5 godina ili deceniju, mi bismo već bili spremni. I unapred ćemo biti u mogućnosti da je preduhitrimo“.

​Obamine mere i Trampova neodgovornost

Kako bi pomogli novoj administraciji da se bolje pripremi za buduće pandemije, Obamin Savet nacionalne bezbednosti je 2016. godine izradio detaljan plan koji uključuje strategije za zaštitu stanovništva i lekara i preporuke Vladi o brzom reagovanju. U časopisu „Politiko“, ovaj plan od 69 stranica objavljen je u celosti.

U govoru kojim se obratio zdravstvenim radnicima, predstavljajući ove mere, 2. decembra 2014, Obama objašnjava da se radi o pametnoj i sigurnoj investiciji:

„To nije samo osiguranje, već saznanje da ćemo se u budućnosti susretati s takvim problemima, posebno u globalizovanom svetu“.

Prilikom izrade plana, Obama i njegova administracija su se vodili iskustvom suzbijanja svinjskog gripa H1N1 2009. godine, a zatim i ebole 2014.

Pet godina i tri meseca kasnije, Donald Tramp se pita: „Ko je mogao da zna da će doći do pandemije ili epidemije ovakvih razmera?“.

Američki predsednik Donald Tramp na konferenciji za medije ispred Bele kuće - Sputnik Srbija
Da li će korona Trampu pomoći da ispuni predizborno obećanje

Američki predsednik ne samo da je odbio da prihvati odgovornost za pozno reagovanje svoje administracije na Kovid-19, već je u nekoliko navrata za pandemiju krivio i Kinu i Svetsku zdravstvenu organizaciju, a najčešći optuživan bio je upravo Obama i njegova administracija.

Ni upozorenje CIA nije vredelo

Tramp je takođe prenebregao upozorenja CIA i drugih zvaničnih organa koji su od novembra ukazivali na katastrofu što je do današnjeg dana u Americi odnela više od 47.000 života.   

Trampova administracija je ignorisala ovaj plan i izgubila bezmalo dva meseca koje je trebalo iskoristiti za stvaranje zaliha neophodne opreme za suzbijanje zaraze. Zakasnilo sa merama koje su detaljno izložene u nacrtu, a Amerika je dočekala korona virus totalno nespremna — nisu na vreme kupljene ni maske, ni zaštitna oprema za lekare, ni respiratori.

Bolnički šatori u njujorškom Central parku - Sputnik Srbija
Tramp i Bil Gejts na bojnom polju: Bitka do istrebljenja usred virusa korona

Barak Obama nije jedini koji je upozoravao na pandemiju. Bil Gejts je poslednjih nekoliko godina govorio da svet za nju nije spreman. U razgovoru o epidemijama u Masačusetsu, 2018. godine, osnivač Majkrosofta rekao je da bi pandemija mogla da izbije u narednoj deceniji.

„Verovatnoća da će se ovakva zaraza pojaviti nastavlja da raste u našem međusobno povezanom svetu, bilo da se to desi prirodno ili u formi biološkog oružja. U slučaju biološke pretnje, nedostaje nam brzine. Svet treba da se pripremi za pandemiju s istom ozbiljnošću s kojom bi se spremao za rat“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala