Tramp i Bil Gejts na bojnom polju: Bitka do istrebljenja usred virusa korona

© AP Photo / Mary AltafferBolnički šatori u njujorškom Central parku
Bolnički šatori u njujorškom Central parku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija koronavirusa je samo novo bojno polje na kome „duboka država“, ovoga puta oličena u Bilu Gejtsu, vodi bitku do istrebljenja protiv američkog predsednika Donalda Trampa. Za nju je Trampovo osvajanje drugog mandata pitanje života i smrti.

Dobar poznavalac američke političke scene, Saša Adamović, ovako vidi suštinu kritika drugog najbogatijeg čoveka na svetu, Bila Gejtsa upućenih na Trampov račun.
Gejts koji je svoje polje delovanja već nekoliko godina prebacio na teren globalnog zdravstva prvo je bio vrlo kritičan prema merama koje američka administracija preduzima protiv pandemije. Potom se obrušio na Trampa i zbog njegove odluke da privremeno prestane sa finansiranjem Svetske zdravstvene organizacije i ocene da ona nije dobro obavljala svoj posao u vreme epidemije koronavirusa.

Zašto je Gejts krenuo u bitku protiv Trampa

Odluka Bila Gejtsa da zbog te namere Trampa odmah i napadne nije iznenađujuća, jer je potpuno jasno da je on, uz Džordža Soroša, ali i mnogih drugih na političkoj ili javnoj sceni SAD, čovek koji pripada američkoj 'dubokoj državi' koja, bukvalno, od prvog dana vodi rat protiv predsednika Donalda Trampa“, kaže Adamović za Sputnjik.

Ta bitka je samo menjala bojna polja, objašnjava on i podseća na optužbe na račun Trampa o ruskom mešanju u izbore u SAD  na kojima je izabran za predsednika, o čemu je istraga trajala nekoliko godina i, kako kaže, neslavno propala. Neposredno pred izbijanje pandemije virusa Kovida 19 bio je čak i proces impičmenta protiv Trampa zbog slučaja Ukrajina koji su u američkom Kongresu povele demokrate, političko krilo 'duboke države'. I to je propalo, ističe Adamović.

© AP Photo / Lauren Victoria BurkePandemija koronavirusa je samo novo bojno polje na kome „duboka država“, ovoga puta oličena u Bilu Gejtsu, vodi bitku protiv američkog predsednika Donalda Trampa.
Tramp i Bil Gejts na bojnom polju: Bitka do istrebljenja usred virusa korona - Sputnik Srbija
Pandemija koronavirusa je samo novo bojno polje na kome „duboka država“, ovoga puta oličena u Bilu Gejtsu, vodi bitku protiv američkog predsednika Donalda Trampa.

„Ovo je sada novo bojno polje na kome se vodi bitka protiv Trampa i u tu svrhu će se, kao i do sada, koristiti sva sredstva, pa i pandemija koronavirusa. Pogotovo što je ovo izborna godina i što je ostajanje Trampa na vlasti, odnosno osvajanje njegovog drugog mandata za 'duboku državu' pitanje života ili smrti“, smatra dobar poznavalac američke političke scene.

Zdravstvo nije Gejtsova struka ali...

Adamović napominje da je poslednjih godina Bil Gejts, kao jedan od najbogatijih ljudi na svetu, prebacio teren svojih interesovanja na oblast svetskih zdravstvenih problema i počeo da se bavi nečim što nije njegova struka.

„Ali očito je da se veliki profiti mogu ostvarivati na globalnom nivou zahvaljujući investicijama u biotehnološke kompanije. U tom smislu ne čudi aktivnost Bila Gejtsa da uloži velika sredstva u pronalazk vakcine protiv Kovida 19, jer mu je, izgleda, velika želja da vakciniše ceo svet i da na taj način ostvari enormne profite“, kaže Adamović.  

Tramp ruši temelje globalizacije

Na pitanje, kako Tramp smeta Gejtsu u tom novom poslu, sagovornik Sputnjika objašnjava da je američki predsednik doveo u pitanje sve „svete krave“ globalizma. Lansirao je ideju da SAD više nije svetski policajac kao i da pre svega treba da se zaštite nacionalni i državni interesi. Tramp, zapravo, dovodi u pitanje same osnove na kojima je počivala ideja globalizacije, odnosno ideja stvaranja svetske države, a pogotovo njegov odnos prema transnacionalnim organizacijama, među kojima je i SZO.

© AP Photo / Carolyn KasterNeposredno pred izbijanje pandemije virusa Kovida 19 bio je čak i proces impičmenta protiv Trampa, ali i taj pokušaj "duboke države" uz borbi sa Trampom je propao. Sada je na redu koronavirus.
Tramp i Bil Gejts na bojnom polju: Bitka do istrebljenja usred virusa korona - Sputnik Srbija
Neposredno pred izbijanje pandemije virusa Kovida 19 bio je čak i proces impičmenta protiv Trampa, ali i taj pokušaj "duboke države" uz borbi sa Trampom je propao. Sada je na redu koronavirus.
„Naravno, tu je pitanje i ekonomije, jer je Tramp želeo da okonča praksu iseljavanja američkih industrija u druge zemlje gde se decenijama iskorištavala jeftina radna snaga. Protiv je i ilegalne migracije. Dakle, sve ono što je bila agenda 'duboke države' u sprovođenju globalizacije Tramp je svojom politikom za ove četiri godine itekako doveo u pitanje“, napominje Adamović.

Zato on Bila Gejtsa ne vidi samo kao oruđe „duboke države". On sam je „duboka država", kao i mnogi drugi koji su se pokazali kao Trampovi neprijatelji, ocenio je sagovornik Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala