Da li će korona Trampu pomoći da ispuni predizborno obećanje

© REUTERS / LEAH MILLISAmerički predsednik Donald Tramp na konferenciji za medije ispred Bele kuće
Američki predsednik Donald Tramp na konferenciji za medije ispred Bele kuće - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države više neće puštati migrante. Šef Bele kuće Donald Tramp već je pokušavao da zatvori zemlju od pridošlica, ali su njegovi politički protivnici ometali taj proces. Sada on ima sve šanse da uspešno sprovede svoj plan, smatra profesor Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu Aleksandar Kubiškin.

Glavni Trampov argument je da je u zemlji naglo porasla nezaposlenost zbog virusa korona. Amerikancima je potrebna plata, pa za migrante u Sjedinjenim Američkim Državama nema mesta.

„U svetlu napada nevidljivog neprijatelja, kao i u vezi sa potrebom da se zaštite radna mesta naših velikih američkih građana, potpisaću naredbu da se privremeno zaustavi imigracija u Sjedinjene Američke Države!“, objavio je Tramp na Tviteru.

​A ovo nije neosnovana izjava, smatra stručnjak.

„Ako demokrate mobilišu svoje biračko telo, mogle bi da uspore ovu odluku ili da na nju stave veto u Predstavničkom domu. Ali predsednik može da progura ovaj zakon“, rekao je Kubiškin za Sputnjik. 

Američki predsednik ograničio je ulazak u zemlju za državljane i migrante iz pretežno muslimanskih zemalja, objašnjavajući da je to zbog terorističke pretnje.

Takođe je predlagao uvođenje novog sistema koji bi razmatrao korisnost novog imigranta za društvo, uključujući obrazovni nivo i radnu sposobnost. Trampove inicijative nisu našle odobrenje u Kongresu.

Za Trampa je pitanje migranata principijelno. Još tokom predizborne kampanje 2016. godine obećao je Amerikancima da će se rešiti migranata koji obaraju cene na tržištu rada, podseća televizija „360“.

Za njega je važno da „obori“ demokrate i dobije dodatni argument za svoju predizbornu kampanju“, smatra Kubiškin.   

Izgradnja zida na granici sa Meksikom i pokušaj ograničavanja ulaska muslimana u SAD nisu dali očekivane rezultate. Uredba o migrantima kako bi se prevazišle posledice pandemije, dolazi u pravi čas uoči novih predsedničkih izbora.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona kovid 19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je zabeleženo više od 2,5 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 171 hiljade ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala