U dimenziji prostor-vreme u svemiru registrovane vibracije iz Elvisovog pop hita

© Foto : R. Hurt/Caltech-JPLGravitacioni talasi koje stvaraju dve neutronske zvezde
Gravitacioni talasi koje stvaraju dve neutronske zvezde - Sputnik Srbija
Pratite nas
O Elvisovoj fascinaciji vanzemaljskim životnim oblicima pisalo se opsežno, a njegovu iznenadnu smrt 1977. godine neki obožavaoci su odbacili, očajnički želeći da veruju da su ga oteli vanzemaljci ili da je i sam vanzemaljac. Naučnici koji prate prostor gravitacionih talasa možda su im dali još jedan razlog za nadu.
Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija - Sputnik Srbija
Samo nam je to još falilo: Zemlji se približavaju dva asteroida

Naučnici koji upravljaju gravitacionim detektorima talasa saopštili su da su pokupili vibracije usled dalekog kosmičkog sudara, koji se na neobjašnjiv način harmonizuju sa akordima u hitu Elvisa Preslija iz 1961. „I Can’t Help Falling in Love With You“ objavio je „Sajens magazin“.

Vibracije, koje su nastale kao rezultat spajanja para crnih rupa, bile su neobične za naučnike jer je jedna od crnih rupa bila tri puta masivnija od druge (a to inače nije slučaj), što rezultira stvaranjem gravitacionih talasa na više frekvencija. Događaj je otkriven 21. aprila 2019. godine, a veruje se da se dogodio na udaljenosti od oko 2,4 milijarde svetlosnih.

Otkriće je uzbudljivo ne samo zato što akordi frekvencija koje je stvorio ovaj par neusklađenih crnih rupa zvuče kao prve note Elvisovog hita, već zato što služe za potvrđivanje teorijskih koncepata koje je Ajnštajn prvi put izneo pre jednog veka u svojoj opštoj teoriji relativiteta. Događaj je potvrdio istinitost koncepta da bi spajanje crnih rupa nejednakih masa stvorilo slabije gravitacione talase na većim frekvencijama, pri čemu je druga najjača nota „otpevana“ od para crnih nota koje vibriraju tri puta više od orbitalne frekvencije ili 1,5 put više od glavne frekvencije.

Otkriće može naučnicima ponuditi i tragove o tome kako bi se dve velike crne rupe mogle formirati tako blizu jedna drugoj, za šta naučnici još uvek nemaju definitivno objašnjenje, mada postoje razne teorije. Među njima je i ideja da su parovi crnih rupa možda nastali kao rezultat kolapsa ogromnih zvezda u orbiti. Druga teorija je da se crne rupe formiraju odvojeno u potpuno različitim kvadrantima galaksije, da bi se kasnije tek kasnije našle.

 žana sudar - Sputnik Srbija
Kočije koje lete: NLO primećen još u prvom veku

Ajnštajn je prvi put predvideo postojanje gravitacionih talasa opštom teorijom relatiteta 1915. godine, ali je naučnicima trebalo sto godina da naprave alate za njihovo fizičko otkrivanje, 2015. godine.

Gravitacioni talasi su u osnovi talasne smetnje u dimenziji prostor-vreme uzrokovane ubrzavanjem masa koje stvaraju gravitaciona polja. Pored američkog LIGO i zemaljskih detektora „Divajs“, Evropska svemirska agencija i kineska nacionalna svemirska uprava stvorile su svemirske letelice koje je trebalo da poboljšaju napore na „osluškivanju“ ovog fenomena. Ruski astrofizičari objavili su krajem prošle godine da se nadaju da će se pridružiti svojim kineskim kolegama radi zajedničkih projekata u ovoj oblasti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala