Samo nam je to još falilo: Zemlji se približavaju dva asteroida

CC0 / Piksabej / Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija
Planeta Zemlja i asteroid – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razorni požari u Australiji, pandemija virusa korona, požar u Černobilju, a sada stižu i asteroidi. Čini se da je čovečanstvo zaista razljutilo i prirodu i više sile.
Požar u Černobilju - Sputnik Srbija
Požar u Černobilju se približava radioaktivnom otpadu

Sistem za praćenje agencije NASA otkrio je dva asteroida koji će ove nedelje proleteti blizu Zemlje. Kako navodi Centar za svemirske objekte, 2020 Ge-Ha 2 i 2020 Ef-Iks 3 spadaju u najopasniju kategoriju Apolovih asteroida, što znači da se njihove orbite presecaju sa našom planetom. Oba objekta su kategorisana kao potencijalno opasna i proleteće blizu naše planete 15. aprila.

Asteroid 2020 Ge-Ha 2 je širok 29 metara i kako navodi NASA, neće predstavljati opasnost za Zemlju zbog svoje male veličine. Čak i ako asteroid padne na našu planetu, on ne bi mogao da dospe na površinu, jer će sagoreti u Zemljinoj atmosferi, uzrokujući eksploziju u vazduhu.

Međutim, 2020 Ef-Iks 3 je prevelik da bi sagoreo u atmosferi. Procenjen je promer od 89 metara, otprilike veličine Kipa slobode, a putuje brzinom od 37 km/č. Ako padne na našu planetu, izbrisaće područje veličine grada.

Mlečni put iznad Opservatorije Paranal u pustinji Atakama - Sputnik Srbija
Otrovna kometa koja je bila svedok izgradnje egipatskih piramida vraća se u Sunčev sistem 

Ali ova dva nebeska objekta samo su kikiriki u poređenju sa grozdom asteroida koji će 29. aprila projuriti pored Zemlje. Asteroid (52768) 1998 OP2 ima prečnik otprilike od tri kilometra. Ovo je veliko koliko i Menhetn. Dobra vest je što se procenjuje da će ovaj svemirski div proći pored Zemlje na 3,9 miliona kilometara.


Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala