Otrovna kometa koja je bila svedok izgradnje egipatskih piramida vraća se u Sunčev sistem 

CC BY 2.0 / ESO/P. Horálek / Within ReachMlečni put iznad Opservatorije Paranal u pustinji Atakama
Mlečni put iznad Opservatorije Paranal u pustinji Atakama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ljubiteljima astronomije će uskoro biti priređen veliki spektakl, jer drevna kometa koja nije viđena blizu Zemlje hiljadama godina uskoro svraća u naš deo galaktičkog svemira. Očekuje se da će krajem aprila kometa postati blistava poput zvezda Velikog medveda i tako vidljiva golim okom.
Sombrero - Sputnik Srbija
Da brojimo zvezde: Ko su naše galaktičke komšinice

Kako je objasnila Ljudmila Košman, astronom u Moskovskom planetarijumu, kometa C/2019I4 „Atlas“, čije jezgro sadrži otrovno hemijsko jedinjenje zvano cijanogen, poslednji put je posetila naš Sunčev sistem tokom 4. milenijuma pre nove ere, „kada su se u Egiptu gradile velike piramide“. 

„To će možda biti najsjajnija pojava na našem nebu u poslednjih sedam godina“, rekla je ona. „Zbog solarnog vetra, kometa počinje da razvija dva repa – jedan gasovit, a drugi sačinjen od prašine – koji joj daju posebno spektakularan izgled.“

Prema Košmanovoj, kometa će 27. maja proći Zemlju na udaljenosti od oko 117 miliona kilometara, a 31. maja približiće se Suncu na udaljenosti od oko 38 miliona kilometara, što je manje od rastojanja između Sunca i Merkura – planete najbliže srcu našeg Sunčevog sistema. 

Košmanova je navela da je zelenkasta nijansa komete proizvod cijanogena koji se nalazi u njenom jezgru i ona postaje fluorescentna kada je pogođena UV zračenjem, a da će do kraja aprila kometa postati svetla kao zvezde sazvežđa Veliki medved, tako da će biti vidljiva golim okom

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala