Vašington ispao iz igre. Nema „Velike trojke“. Rađa se osovina Moskva–Peking 

© Depositphotos.com / RyzhovZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Planeta Zemlja - Sputnik Srbija
Gde je moć: Zapadu smeta „korona diplomatija“ jer pada na ispitu koji su položile Kina i Rusija

Kineski časopis „Saut čajna morning post“ piše da će nakon završetka pandemije neizbežno doći do formiranja „Velike trojke“ sastavljene od SAD, Rusije i Kine, kao najuticajnijih zemalja u svetu, koje će kroz balans i suparništvo stvoriti konture novog svetskog poretka. 

Kako se navodi, ekonomska slabost Rusije u odnosu na Kinu i SAD kompenzovana je njenom snažnom geopolitičkom igrom na svim frontovima, istorijskim iskustvom, reputacijom, ali i autoritetom uz pomoć kojeg može da uspostavi nova pravila igre. Kombinacija „talenata“ velikih sila treba da izrodi novu međunarodnu arhitekturu, ali eksperti ističu da „Velika trojka“ nema nikakvu budućnost

„Velika trojka“ bez šanse 

„To je apsolutno nemoguće. SAD su pokvarile odnose sa Kinom, i ne samo da bi vodile trgovinski rat, već i rat u drugim pitanjima političke prirode. Kada je reč o Rusiji, na snazi su američke sankcije jednostrane i multilateralne. Razgovor o savezništvu i nakon pandemije je nerealan. Političke elite u SAD još uvek veruju da je američko vođstvo netaknuto i sve dok postoji to uverenje nemoguće je razgovarati o bilo kakvim promenama“, rekao je Jurij Roguljov, direktor Fonda za istraživanje SAD. 
Stanovnici Moskve tokom režima samoizolacije - Sputnik Srbija
Velike pandemije menjaju čitav svet, ne zna se samo — kako

Osim američko-kineskih odnosa, koji „Veliku trojku“ na samom početku čine nemogućom, ona nema nijedno drugo realno uporište. Trenutni međunarodni poredak je multipolaran, a ovakav mehanizam „upravljanja svetom“ nikako ne odgovara ruskim nacionalnim interesima.   

SAD su osovinu Moskva–Peking–Vašington dugo razmatrale u ovirima zaveta koji je ostavio veliki Henri Kisindžer: pojedinačni odnosi Vašingtona sa Moskvom i Pekingom moraju biti bolji od onih koje imaju Moskva i Peking međusobno. Kada je 2012. godine Si Đinping došao na vlast, Amerikanci su bili svesni da će izolacija Rusije dovesti do jačanja partnerstva Moskve i Pekinga. Ipak, u delu američke političke elite postojala je iluzija da su rusko-kineska protivrečja duboka i da njihov savez ne može biti održiv.

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping pre sastanka u Kremlju - Sputnik Srbija
Kina i Rusija menjaju svet humanošću, a Evropa se ljuti

Tramp podlegao pritisku 

Donald Tramp je dolaskom na vlast započeo rat sa Kinom i po Kisindžerovoj šemi nastojao da se približi Rusiji, ali je medijska propaganda od strane demokrata i „duboke države“ ubrzo okončala njegove namere. 

„Tramp je iskreno želeo da privuče Rusiju na svoju stranu i da od nje stvori svog saveznika u borbi sa Kinom, ali takva politika uopšte ne bi odgovarala nacionalnim interesima RUsije. Rusija nema razloga da bude neprijatelj sa Kinom. U okviru projekta evroazijske ekonomske integracije mi se približavamo strateškoj vezi. Ta strateška veza je ’Velika Evroazija‘, koju čine Evroazijske ekonomske unija i ’Puta svile‘“, rekao je Aleksej Piljko, direktor Evroazijskog komunikacionog centra. 

Politički establišment u SAD je ipak previše antiruski nastrojen, zbog toga su Trampu bile vezane ruke i nije mogao da preduzme bilo kakve korake u susret Rusiji, ističu eksperti. 

„Tramp je podlegao ovom pritisku i zapravo je izdao sve ljude u svom timu koji su se zalagali i savetovali ga da poboljša odnose sa Rusijom. Tramp odlično zna da Rusija nije neprijatelj i da sa njom treba sarađivati. U dugoročnoj perspektivi, između Rusije i SAD će se razviti strateški odnosi, ali je neophodno da dođe do smene američke političke elite, jer su neophodni pragmatični ljudi“, rekao je ekspert. 

Kip slobode opremljen za preživljavanje pandemije virusa korona - Sputnik Srbija
Ruski senator: Američka hegemonija odlazi u prošlost

Prema rečima eksperta, sa ekonomskog stanovišta, interesi Rusije i Kine se poklapaju. Osim toga, političke procene međunarodnih okolnosti pokazuju da se Rusija i Kina poklapaju u 99 odsto slučajeva. Zbog toga Moskva nema nameru da postane američki instrument protiv Kine.

„Realpolitika“ 

„Čim se pandemija završi, klasična politika će se vratiti na scenu i obnoviće se sukob između Pekinga i Vašingtona, jer oni predlažu različite projekte. Kina je usmerena na transevroazijske ekonomske projekte, ona mora da razvija ’Put svile’, ali i ekonomski. SAD žele da obnove svetsku ekonomiju onako kako to njima odgovara. One su izlaskom Velike Britanije iz EU oslabile svog rivala i nastojaće da uspostave zonu slobodne trgovine sa  onim zemljama sa kojim im to odgovara. U takvim uslovima, neće biti moguće uspostaviti ’Veliku trojku‘“, rekao je ekspert. 
Dolari i tablete - Sputnik Srbija
Svi putevi vode u Kinu: Zdravlje celog sveta danas od nje zavisi

Kada je reč o Rusiji, ona je dobro pripremljena na vojnom planu, ima ogroman politički uticaj i jaku diplomatiju. Osim toga, Moskva je postala ključni igrač u mnogim regionima sveta, ne samo na postsovjetskom prostoru, već i na Bliskom istoku i u Evropi i zbog toga nikada neće izgubiti status velike sile. 

„Od toga sa kim će Rusija ući u savez i sa kim će blokirati drugog igrača, zavisi njegova pozicija. Ne mislim da će se nešto strašno dogoditi sa Rusijom zbog američko-kineskog ekonomskog rata. Rusija će sačuvati svoj uticaj i uvek će biti u prvih deset najznačajnijih država na svetu“, ističe ekspert. 

Eksperti saglasni – „Velika trojka“, prazna priča.

Ona je jednom postojala na svetskoj političkoj sceni i tada su je činili Sovjetski Savez, SAD i Velika Britanija. Tri saveznika u antihitlerovskoj koaliciji  odredila su sudbinu sveta posle Drugog svetskog rata. „Trojka“ je tada ispunila svoj strateški zadatak, pobedila fašizam i raspala se

Da li će pandemija virusa korona zauvek promeniti svetski poredak

U svetu pored Rusije, Kine i SAD postoji još mnogo zemalja koje traže svoje mesto pod suncem. Ne treba zaboraviti Indiju, Brazil, Francusku, Nemačku, Veliku Britaniju, Japan, podsećaju eksperti. Osim toga, u budućnosti će se pojaviti i nove velike države i zato je potpuno besmisleno ograničiti svetski poredak na direktive „Trojke“. 

Eksperti navode „G20“ kao izuzetno perspektivan format, jer uključuje najveće ekonomije sveta. Do sada je glavni pokretač globalizacije bila jedna super sila – SAD. Balans u međunarodnom poretku se, prema mišljenju eksperata, može uspostaviti samo onda kada se kao motor globalizacije pojavi deset do petnaest vodećih sila sveta i tada će on odgovarati potrebama svih učesnica u međunarodnim odnosima.
 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala