Gde je moć: Zapadu smeta „korona diplomatija“ jer pada na ispitu koji su položile Kina i Rusija

CC0 / Piksabej / Planeta Zemlja
Planeta Zemlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija novog virusa pokazuje koliko Zapadu smeta „korona diplomatija“, kako su je sami nazvali. Oni iskazuju zavist jer su, po njima, Kina i Rusija svojom pomoći diplomatski „zarazile“ Balkan i dobar deo sveta. O tome se piše po zapadnim medijima, a britanski „Gardijan“ je apostrofirao da je Srbija u središtu uticaja Pekinga, Moskve ali i EU.

Rusija i Kina su pokazale svojom reakcijom na širenje virusa korona, dakle delima, da su globalno spremne sile da pomognu i sebi i drugima. Otuda i ne čudi zavist zapadne diplomatije što su Rusi i Kinezi uspeli tamo gde su oni pali na ispitu. A posebno je pala Evropska unija.

Ovo je stav bivšeg diplomate Zorana Milivojevića na „prozivke“ koje je britanski „Gardijan“ izneo u tekstu pod naslovom: „Rusija, Kina i EU se dodvoravaju Srbiji „korona virus diplomatijom“.

Zapad se plaši „korona diplomatije“ Rusije i Kine

„Ovo što se događa na globalnoj sceni i odnosima, potvrđuje da smo u multipolarnom svetu i da postoji više centara moći koji su u stanju da reaguju u kriznim situacijama, a da nisu Zapad. To se ne može više demantovati i to su nedvosmisleno potvrdile i Rusija i Kina u ovom slučaju“, kaže Milivojević.

U neku ruku, ovo je, dodaje naš sagovornik, potvrda da Moskva i Peking počinju da potvrđuju način i obim delovanja u međunarodnim odnosima.

„To ostavlja utisak i deluje na dalju promociju njihove globalne moći. Kina je potvrdila svoj globalni uticaj, a te posledice su na štetu Zapada, u ovom trenutku. Logično je zato što sada zapadni svet na svaki način pokušava da povrati i sačuva svoju poziciju. Jasno je da i Rusija i Kina od dosadašnje ’meke moći‘ koja im se pripisuje od strane Zapada, lako mogu da ’avanzuju‘ i primene nešto ’čvršću moć‘, što Zapad po svaku cenu želi da spreči“, ističe Milivojević.

Evropska unija, po njegovim rečima, pokazuje deficit sposobnosti, pre svega prema svojim članicama, pa posle i prema drugima gde spadamo i mi. Milivojević je siguran da stvari u EU neće ostati iste po završetku pandemije.

EU pred promenama

„Uzdrmane će biti same osnove EU. Izvesno je da će u narednom periodu zemlje-članice prestati da se odriču svog suvereniteta u korist Brisela, što će značiti da će Unija morati da traži neki drugi smisao svog postojanja i funkcionisanja na novim osnovama“, navodi on.

Što se tiče Srbije, ona je odmah prepoznala partnere koji je ni sa čim ne uslovljavaju u našim odnosima, ocenjuje naš sagovornik.

„Srbija će ostati na tom, takozvanom evropskom putu, ali ove nove okolnosti će uticati na tempo i sadržaj budućih evrointegracija. Dakle, menja se pristup kako Srbija mora da vrednuje taj svoj put, pre svega imajući u vidu očuvanje svojih nacionalnih interesa“, objašnjava Milivojević. 

Zapad nije više sinonim za uticaj i moć

Pokazalo se, konstatuje on i da je „investicija“ Srbije u odnosima sa Rusijom i Kinom sada dobila punu verifikaciju, što naravno Zapadu bode oči.

Pandemija je, zaključuje Milivojević, samo na površinu izbacila činjenice ko je i koliko moćan na globalnom planu, što je svet pomalo razbudilo, a neke i iznenadilo. Jer do sada je bilo, kad se pomenu moć, uticaj i sila, to je asocijacija na Zapad.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala