Kineski stručnjaci: Epidemija u Srbiji pod kontrolom, potrebna rigoroznija primena mera

Pratite nas
Epidemija korona virusa u Srbiji trenutno je pod kontrolom, a stopa zaraženih na stabilnom nivou, kažu kineski stručnjaci za borbu protiv kovida 19.
Teški bolesnici koji se leče od virusa korona u bolnici u Paviji, na severu Italije - Sputnik Srbija
Italijan koji je bio na ivici smrti zbog korone izlečen terapijom koja će se uskoro davati u Srbiji

Epidemija korona virusa u Srbiji trenutno je pod kontrolom, a stopa zaraženih na stabilnom nivou, kažu kineski stručnjaci za borbu protiv kovida 19 koji borave u Srbiji, uz napomenu da to potvrđuje odnos broja testiranih i registrovanih slučajeva zaraze.

Oni, takođe, ukazuju da pojava kovida 19 u staračkim domovima i zdravstvenim ustanovama zatvorenog tipa pokazuje da je neophodna rigorozna primena propisanih mera u borbi protiv epidemije.

U razgovoru za Tanjug kineski stručnjaci ističu da je mera zabrane kretanja potrebna u sadašnjoj situaciji i da svako treba da „žrtvuje ličnu slobodu za zdrav i slobodan život u budućnosti“, a istovremeno izražavaju i uverenje da će suzbijanju epidemije značajno doprineti i to što Srbija, zahvaljujući donaciji Kine, dobija dve najmodernije laboratorije za otkrivanje kovida 19.

Prazan Beograd u vreme policijskog časa  - Sputnik Srbija
Kineski stručnjak poručio: Srbija treba da uvede policijski čas od 24 sata

Zamenica načelnika hitne službe Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen Sjiong Jen kaže da tim kineskih eksperata od dolaska u Srbiju svakodnevno prati informacije o zaraženima i preminulima koje objavljuje Krizni štab, a posebno gde je najveće žairšte, kao i odnos broja testiranih i potvrđenih slučajeva.

Taj odnos je sada ispod 20 odsto što, kaže Sjiong, govori o tome da je ta stopa zaraženih na stabilnom nivou, odnosno da nema ubrzanog rasta obolelih.

„Sudeći prema sadašnjim informacijama i preduzetim merama, može se reći da je epidemija u ovom trenutku pod kontrolom“, ocenjuje Sjiong.
Babe - Sputnik Srbija
Tragom crnog niškog scenarija: Koliko su bezbedni domovi za stare širom Srbije

U poslednjih nekoliko dana značajno je povećan broj testiranih i na dnevnom nivou registruje se više od 400 pozitivnih slučajeva, a trenutna epidemiološka situacija u Srbiji, kaže Sjiong, podseća na stanje u Vuhanu kada je epidemija u jednom periodu „uhvatila maha“, ali je posle toga stavljena pod kontrolu.

„U Srbiji se povećava broj testiranih, ali se smanjuje procenat potvrđenih slučajeva i to je dobro. Ali, nisu brojevi najvažniji, već da se što ranije otkrije prisustvo virusa kod što većeg broja zaraženih i da se na taj način postigne bolja kontrola i spreči ulazak virusa u domove za stare, bolnice…“, naglašava Sjiong.

Šef delegacije tima kineskih stručnjaka Peng Džićang smatra da je to što je virus ušao u domove za stare, neuropsihijatrijske klinike i druge zdravstvene ustanove pokazatelj da je, kako kaže, u tim ustanovama potrebna stroža primena mera i da je važno otkriti i izolovati zaražene i tako sprečiti ulazak zaraze.

Doktor Peng Džićang, šef kineskog ekspertskog tima - Sputnik Srbija
Šef kineskog ekspertskog tima za borbu protiv korone: Došli smo da vam pomognemo 

Kod svakog virusa je, kako kaže, najbitnije da se postigne kontrola njegovog širenja i prekine kontakt sa izvorom ili rezervoarom zaraze, zbog čega je važno da pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i oni koji nemaju nikakvih simptoma zaraze budu što ranije otkriveni, odnosno da se testiraju i budu izolovani.

Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i oni koji nemaju simptome ne zahtevaju posebno lečenje i za njih je, kaže Peng, neretko najbolja terapija – izolacija.

„Za svaku infektivnu bolest važi pravilo da je potrebno kontrolisati izvor zaraze, prekinuti njen dotok i zaštititi osetljive grupe. To su tri elementa koja treba primeniti kod svake infektivne bolesti“, podvlači Peng.

Upitan da li bi toplo i sunčano vreme koje dolazi moglo da utiče na kovid 19 i eventualno smanji broj zaraženih, Peng kaže da je to sasvim nov virus o kojem se malo zna, ali da je uočeno da se lakše i brže prenosi u hladnijim krajevima.

Međutim, sada se pojavljuje i u zemljama sa toplijom klimom, što nam govori o tome koliko je ovaj virus lukav. Istina je da više „voli hladnoću, ali odgovara mu i toplo vreme, tako da postoji mogućnost da se prenosi i na višim temperaturama“, navodi Peng.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala