Italijan koji je bio na ivici smrti zbog korone izlečen terapijom koja će se uskoro davati u Srbiji

© AP Photo / Claudio FurlanTeški bolesnici koji se leče od virusa korona u bolnici u Paviji, na severu Italije
Teški bolesnici koji se leče od virusa korona u bolnici u Paviji, na severu Italije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijan Dijego T. (43) koji je zbog virusa korona bio na ivici smrti, u teškom stanju priključen na respirator, ozdravio je zahvaljujući terapiji krvnom plazmom izlečenih pacijenata, koja će se uskoro davati i u Srbiji.

Dijego T, arhitekta iz Bergama, ozdravio je zahvaljujući infuzijama hiperimune plazme uzete od drugih pacijenata koji su već ozdravili, prenosi Tanjug pisanje italijanskih medija.

Transfuzija - Sputnik Srbija
Kako će izgledati terapija plazmom u lečenju korona virusa u Srbiji?

Plazma pacijenata izlečenih od kovida-19 bogata je specifičnim antitelima koja, prema prvim rezultatima, pomažu bolesnim pacijentima u borbi protiv virusa.

„Hiperimuna plazma može se smatrati do sada jedinim trenutno dostupnim specifičnim tretmanom za virus korona. Ova terapija je uspešno korišćena i kod prethodnih, manje teških epidemija Sarsa i Mersa 2012. i 2013. uz odlične rezultate. Postoji na desetine publikacija koje dokazuju efikasnost ovog tretmana“, objašnjava dr Masimo Franćini iz bolnice u Mantovi. Ova terapija bi uskoro mogla da počne da se primenjuje i u Srbiji.

Dijego T. je primljen u bolnicu u Mantovi u kritičnom stanju i odmah je priključen na mehaničku ventilaciju i kiseonik.

Dobrovoljno davanje krvi - Sputnik Srbija
Pobedio koronu, a sada je postao prvi donator krvne plazme u Srbiji

Dva dana nakon što je primio infuziju hiperimune plazme, njegovo stanje se poboljšalo toliko da je ukinuta mehanička ventilacija i terapija kiseonikom. Dijego T. je testiran negativno na virus korona, ali ostaje da se leči jer mu je jedno plućno krilo teško napadnuto virusom i mora proći dug put respiratorne rehabilitacije.

Ali, najgore je gotovo, zahvaljujući terapijskoj metodi primenjenoj u bolnici „Karlo Poma“ u Mantovi, koja koristi protokol lečenja hiperimunim transfuzijama krvi uzete od pacijenata izlečenih od kovida.

U Mantovi je sve više donatora plazme, pacijenata koji su se oporavili od ove bolesti. Da bi se njihova plazma mogla koristiti, moraju da imaju negativan rezultat na dva brisa izvršena u razmaku od 24 sata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala