Pobedio koronu, a sada je postao prvi donator krvne plazme u Srbiji

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaDobrovoljno davanje krvi
Dobrovoljno davanje krvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mladić Predrag Đelevski iz Glogonja prvi je građanin Srbije koji je posle ozdravljena od virusa korona donirao krvnu plazmu.
„Pre nedelju dana su me zvali, pa sam prvo bio da uradim kontrolu, da li mogu dam krvnu plazmu, a zatim mi je urađen treći test na koronu koji se radi 21 dan posle ozdravljenja koji je bio negativan, zatim smo se dogovorili da u subotu kada je zabrana kretanja doniram plazmu u Institutu“, rekao je Đelevski za portal 013info.

On je naveo da je sve potrajalo oko sat vremena tokom kojih je davao krv koja je prolazila kroz aparat gde je plazma iz krvi odvajana, a zatim se vraćala u njegov krvotok. Transfuzija je izvršena u Institutu za transfuziju u Beogradu.

Đelevski je do sada dobrovoljno davao krv 15 puta, pa je primetio da je ovoga puta proces trajao samo malo duže nego obično.

„Svi su bili izuzetno ljubazni a u jednom trenutku telefonom mi se javila i premijerka Ana Brnabić što me je prijatno iznenadilo, i zahvalila se što sam došao jer će se od antitela iz krvne plazme praviti serumi da pomognu obolelima“, ispričao je on.
Transfuzija - Sputnik Srbija
Kako će izgledati terapija plazmom u lečenju korona virusa u Srbiji?

Đelevski je još uvek u kućnoj izolaciji, određeno mu je 28 dana od izlaska iz bolnice, pa je nekoliko puta zbog doniranja krvne plazme u Beograd išao službenim vozilom pod pratnjom policije.

Za 15 dana biće u prilici da ponovo donira krvnu plazmu, jer tako nalažu medicinski propisi.

„Savetujem svakome ko bude mogao da učini isto i donira krvnu plazmu jer tako pomaže u ozdravljenju drugih ljudi, inače moja poruka je i dalje da se ostane kod kuće — poštujte mere jer ljudi od korone umiru“, poručio je Đelevski.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala