Tragom crnog niškog scenarija: Koliko su bezbedni domovi za stare širom Srbije

© Flickr / PROBromfordBabe
Babe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog nepoštovanja mera zaštite od korona virusa, u Gerontološkom centru u Nišu od tog virusa je obolelo 140 korisnika i četvoro zaposlenih, a direktor je osumnjičen za teško krivično delo protiv zdravlja. Vođeni tim zabrinjavajućim scenariom, pokušali smo da saznamo koliko su bezbedne ostale ustanove i domovi za stare širom Srbije.

U Srbiji ima ukupno 234 privatne ustanove za stara lica, u kojima je smešeno oko 8.500 ljudi. U državnom sistemu postoji više od 70 ustanova za socijalnu zaštitu, u koje spadaju domovi za stare, nezbrinutu decu, one sa smetnjama u razvoju i sl. Te državne ustanove ukupno broje oko 21.000 korisnika.

© Foto : Julien BelliKorona virusom zaraženo je ukupno 184 korisnika i 30 zaposlenih u 12 ustanova socijalne zaštite i domovima
Tragom crnog niškog scenarija: Koliko su bezbedni domovi za stare širom Srbije - Sputnik Srbija
Korona virusom zaraženo je ukupno 184 korisnika i 30 zaposlenih u 12 ustanova socijalne zaštite i domovima

Po podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, virusom korona zaraženo je ukupno 184 korisnika i 30 zaposlenih u 12 ustanova socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih širom Srbije.

Čini se sve da domovi za stare izbegnu niški scenario

Osvrćući se na niški scenario, predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite Radoslav Milovanović, rekao je za Sputnjik da privatni domovi već čine sve što mogu da zaštite korisnike i zaposlene, i da, eventualno, mogu da budu još oprezniji.

„Ja ne mogu da sudim o tome, ali, koliko mediji kažu, tamo je bilo mnogo propusta. Dozvoljeno je mnogo toga što je po nalogu Ministarstva zabranjeno, kao što je ulazak i izlazak onih koji nisu tamo zaposleni. Te mere su u privatnim ustanovama odavno sprovedene u delo. Vrlo često se čujem sa nekim domovima, a imamo i Vajber grupe u kojima razmenjujemo sva iskustva i informacije“, rekao je Milovanović.

On dodaje da instrukcije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja stižu iz časa u čas, i da ih privatni domovi sprovode.

© Sputnik / Aleksandar MilačićUlazak u državne i privatne domove je trenutno zabranjen
Tragom crnog niškog scenarija: Koliko su bezbedni domovi za stare širom Srbije - Sputnik Srbija
Ulazak u državne i privatne domove je trenutno zabranjen

Zabranjen ulazak

Milanović kaže da rad privatnih domova kontroliše upravo to Ministarsvo, ali napominje da je u svim domovima trenutno zabranjen ulazak i izlazak svima, osim zaposlenima i licima sa posebnom dozvolom.

„Svako ko želi da uđe u državni ili privatni dom za stare, mora da traži saglasnost Ministarstva. Jedini koji mogu da uđu bez te saglasnosti su Hitna pomoć, lekar sudske medicine i, eventualno, pogrebnik, a i za njih postoji protokol. Svi moraju da uđu sa skafanderima, kaljačama, kapama, duplim maskama, duplim rukavicama, vizirima“, objašnjava Milovanović.

Mere zaštite u domovima

Govoreći u ime privatnih domova, Milovanović tvrdi da su svi vrlo ozbiljno shvatili situaciju i da preduzimaju sve neophodne mere zaštite, ali napominje da niko nije svemoguć.

On tvrdi da, tokom boravka u domu, svi zaposleni redovno mere temperaturu i koriste dezinfekciona sredstva, nose maske i rukavice, i dodaje da, u nekim ustanovama, nose i zaštitna odela.

„Sve što se donese u dom se ostavlja sa strane, ispod nadstrešnica, a unosi se tek nakon određenog broja sati, u odnosu na to koliko virus opstaje na različitim površinama. Sve što se unosi se dezinfikuje i prilikom preuzimanja i prilikom unošenja“, kaže Milovanović.

Preporuka zaposlenima – kućna izolacija

Naš sagovorik ističe da je veliki broj privatnih ustanova uveo i preporučenu meru da zaposleni van posla izbegavaju sve susrete i budu u kućnoj izolaciji, što, praktično, znači da treba da se kreću isključivo od kuće do posla i obratno.

CC0 / Piksabej / Onima koji su zaposleni u domovima nakon posla se preporučuje kućna izolacija
Tragom crnog niškog scenarija: Koliko su bezbedni domovi za stare širom Srbije - Sputnik Srbija
Onima koji su zaposleni u domovima nakon posla se preporučuje kućna izolacija
„Svi domovi za stare imaju organizovane prevoze. Ustanove su obezbedile ljude sa vozilima, isključivo za prevoz radnika. Kada dođu kući, treba da poštuju mere izolacije – da ne dolaze u dodir sa familijom, da se ne grupišu, kako im neko ne bi preneo virus. Time štite sebe, svoje porodice i sve one s kojima će stupiti u kontakt“, izričit je Milovanović.

Ukoliko je izlazak iz kuće neizbežan, Milovanović apeluje na sve radnike u ustanovama za stare da tada koriste svu neophodnu zaštitu.

Dezinfekcija na prvom mestu

Pošto ta mera nije obavezna, naš sagovornik kaže da domovi koji je nisu uveli sprovode druge striktne mere, kako bi zaštitili korisnike i zaposlene od virusa.

„Imamo posebne prostorije u koje se dolazi sa spoljne strane. Tamo se skida sve sa sebe i vrši se dezinfekcija. Nakon toga se ulazi u prostoriju, koja se redovno i potpuno dezinfikuje, gde se oblači druga, prethodno tretirana garderoba. Tek onda se ulazi u objekat“, kaže sagovornik Sputnjika.

Milovanović tvrdi da ukupni kapacitet privatnih domova trenutno nije popunjen i dodaje da u njih trenutno mogu da budu primljeni samo oni koji imaju potvrdu da su negativni na Kovid-19.

Podsećamo da je Dom za stare u Smederevu zatvoren pre dva dana zbog otkrivanja virusa korona u toj ustanovi, kao i da je pre nedelju dana otkriven i u domu za stara lica „Stara pruga“ na Umki i u zemunskom domu „Doživeti stotu“.

Kako je u Evropi

Oko polovine smrtnih slučajeva u Evropi od korona virusa registrovano je u domovima za stare i nemoćne, ali mnogi od njih nisu uključeni u zvanične podatke ili uopšte nisu zavedeni kao slučajevi povezani s trenutnom pandemijom, saopštili su danas stručnjaci.

CC0 / Pixabay / Oko polovine smrtnih slučajeva u Evropi od korona virusa registrovano je u domovima za stare
Tragom crnog niškog scenarija: Koliko su bezbedni domovi za stare širom Srbije - Sputnik Srbija
Oko polovine smrtnih slučajeva u Evropi od korona virusa registrovano je u domovima za stare

Eksperti iz udruženja Long trm ker polisi netvork (LTCPN), pri Londonskoj školi ekonomije (LSE), procenjuju da se udeo korisnika staračkih domova povezanih sa smrću od korona virusa u pet evropskih zemalja kreće od 42 odsto u Belgiji do 57 odsto u Španiji. Uz te dve zemlje, LTCPN je istražio zvanične podatke i novinske izveštaje u Italiji, Francuskoj i Irskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala