Rusija u doba korone: I rođendani u karantinu /video/

© Sputnik / Oleg Lastočkin / Uđi u bazu fotografijaPogled na Sankt Peterburg i Ermitaž
Pogled na Sankt Peterburg i Ermitaž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sankt Peterburg je drugi po veličini grad u Rusiji po broju stanovnika. Ipak, za razliku od Moskve koja je epicentar virusa korona u Rusiji, situacija u Peterburgu, gradu od 5,5 miliona stanovnika, i dalje je pod kontrolom. Obolelih je u ovom trenutku manje od 500.

U kulturnoj prestonici Rusije uveden je režim potpune samoizolacije, a do kraja aprila biće zatvoreni svi muzeji, bioskopi, izložbe, pozorišta...

„U gradu je dozvoljeno ići u apoteke, takođe se u najbližoj prodavnici mogu kupiti namirnice, dozvoljeno je prošetati psa. Generalno, nikakve panike nema. Sedimo kod kuće i koristimo savremena sredstva za komunikaciju – mobilne telefone, internet. Trudimo se da čitamo i da razgovaramo sa svojom decom“, kaže za Sputnjik Ksenija Jegorova, zamenica direktora Ruskog geografskog društva u Sankt Peterburgu.
Dača u Podmoskovlju - Sputnik Srbija
Rusija u doba korone: Kako preživeti /video/

Peterburške vlasti su pooštrile mere za borbu protiv virusa korona, a za građane koji ne poštuju te mere i ne pridržavaju se samoizolacije, predviđene su i novčane kazne.

Još drastičnije kazne čekaju one koji krše režim izolacije, a kod kojih je dijagnostifikovan virus korona – njima preti kazna do sedam godina zatvora.

„Zabranjeno je i posećivanje dečjih igrališta... Ona su ograđena specijalnim trakama. Nedavno je u našem gradu bilo sunčano i mnogi roditelji su sa svojom decom izašli da prošetaju na dečjim igralištima. S njima su obavljeni razgovori, a milicionari su im razjasnili kakva je opasnost od virusa korona i zašto je neophodno da ostanu kod kuće i poštuju režim samoizolacije. Zbog posete dečjim igralištima sada se može dobiti kazna od 15 do 30 hiljada rubalja (od oko 200 do 400 evra) – to je veliki novac za budžet prosečne ruske porodice“, kaže Jegorova.
Dezinfekcijski gel i toplometar na ulazu u tržni centar - Sputnik Srbija
Rusija u doba korone: Svi proizvode antiseptike /video/

Sada je glavni zadatak sprečiti širenje virusa korona u gradu. Vlasti preduzimaju sve moguće preventivne mere – proveravaju se putnici koji dolaze u Sankt Peterburg, redovno se vrši dezinfekcija gradskog prevoza, ulica, ulaza u zgrade i svih zdanja. 

Lekari apeluju na građane da svakodnevno dezinfikuju svoje domove, temeljno peru ruke i što je najvažnije – da bez preke potrebe ne izlaze iz kuće.

„Osim reči samoizolacija, u našem jeziku se pojavila sintagma ’socijalna distanca‘. To znači da u prodavnicama, gde možemo da idemo radi nabavke namirnica, ili u apotekama treba da stojimo na rastojanju od 1,5 do dva metra. Ljudi se trude da se pridržavaju tog pravila“, napominje Jegorova, koja je u karantinu proslavila i rođendan.

Ruski lekari daju različite prognoze kada će pandemija početi da se stišava. Predsednik Vladimir Putin je rekao da su naredne dve-tri nedelje krucijalne po pitanju borbe protiv virusa korona. Lekari kažu da kraj epidemije zavisi, između ostalog, od toga koliko građani poštuju režim samoizolacije i drugih preporuka vlasti za sprečavanje širenja virusa korona. Pojedini lekari predviđaju da bi kraj epidemije – po najoptimističnijoj prognozi – mogao da se dogodi početkom juna.

© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaVlasti Sankt Peterburga su pooštrile mere za borbu protiv virusa korona, a za građane koji ne poštuju te mere i ne pridržavaju se samoizolacije predviđene su i novčane kazne.
Rusija u doba korone: I rođendani u karantinu /video/ - Sputnik Srbija
Vlasti Sankt Peterburga su pooštrile mere za borbu protiv virusa korona, a za građane koji ne poštuju te mere i ne pridržavaju se samoizolacije predviđene su i novčane kazne.

Vlasti Sankt Peterburga su uvele i paket mera za podršku preduzetnicima. Pre svega, to se odnosi na mala i srednja preduzeća u oblasti turizma, trgovine, potrošačkih usluga i sporta. Skoro 400 hiljada građana Peterburga je zaposleno u tim sferama. Poreske olakšice i ukidanje avansnog plaćanja su samo neke od mera. Takođe, mnoge organizacije i firme su oslobođene plaćanja zakupa poslovnog prostora na tri meseca.

Vlasti Sankt Peterburga su obećale i da će ispuniti naredbu predsednika zemlje o očuvanju radnih mesta i prihoda građana.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala