Rusija u doba korone: Svi proizvode antiseptike /video/

© REUTERS / ALY SONGDezinfekcijski gel i toplometar na ulazu u tržni centar
Dezinfekcijski gel i toplometar na ulazu u tržni centar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prošlo je više od 20 dana otkako je u Krasnojarskom kraju registrovan prvi pacijent sa dijagnozom kovid 19. Obolelo je nekoliko desetina ljudi i taj broj raste, a lokalne vlasti i lekari čine sve da izoluju obelele i pruže im adekvatnu pomoć. 

Ipak, broj zaraženih nije dramatičan ako se uzme u obzir da Krasnojarski kraj zauzima teritoriju 10 puta veću od teritorije Velike Britanije ili šest i po puta veću od Nemačke. Tu živi oko 2,8 miliona ljudi

U prestonici Krasnojarskog kraja – gradu Krasnojarsku, na snazi je režim samoizolacije. Ljudima je zabranjeno da izlaze iz kuće bez potvrde sa posla ili opravdanog razloga. Dozvoljeno je otići do najbliže prodavnice ili apoteke, kao i do bolnice radi primanja hitne medicinske pomoći. 

„Mnoge firme su odlukom vlasti prešle na udaljen režim rada, odnosno pružaju usluge ili prodaju proizvode naručene samo putem interneta ili telefonom... Prema poslednjem nalogu gubernatora, neke od firmi rade puno radno vreme od 6. aprila. Tako, na primer, građevinari rade u celom gradu“, kaže za Sputnjik novinar Vladislav Pirogov. 

Od početka pandemije u Krasnojarskom kraju porasla je proizvodnja sredstava za individualnu zaštitu. Proizvodi se četiri puta više antiseptika nego inače i šest puta više zaštitnih maski. 

Pojedina preduzeća lake industrije brzo su se preorijentisala na proizvodnju zaštitnih maski od tekstila i gaze. Počeli su sa 10 hiljada dnevno, a sada proizvode 62 hiljade maski svakog dana. Broj preduzeća koje šiju maske povećan je sa 9 na 19. 
Takođe, proizvodi se i oko tri tone antiseptika dnevno, a plan je da se proizvodnja poveća. 

„Ukazom lokalnih vlasti zabranjeno je šetati, čak i po dvorištu (zgrade), osim u slučaju da šetate ljubimce. Deci je zabranjeno da budu napolju bez pratnje roditelja. Sva dečja igrališta u gradu ograđena su trakama“, navodi Pirogov.

Po odluci lokalnih vlasti, svi masovni događaji planirani za maj i jun u Krasnojarsku biće otkazani zbog pretnje od širenja virusa korona. 

Vrhunac epidemije u Krasnojarskom kraju još nije prošao. Pik se očekuje tokom ovog meseca.

Narednih dana eksluzivno na Sputnjiku pratite kako se ruski regionu bore protiv virusa korona. Informacije i (amaterski) video-snimci stižu nam iz prve ruke — od prijatelja Sputnjika iz raznih krajeva Rusije.

Pročitajte i:


► Rusija u doba korone: Virus proterao turiste sa Krima /video/

► Rusija u doba korone: Situacija u Joškar Oli, gde je virus stigao iz Moskve

► Sputnjik na licu mesta: I Moskva je stala /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala