Džomić o akciji crnogorske policije: Ovoliko sveštenika nije privedeno od 1948.

© Foto : Ustupljeno SputnjikuPolicija CG uručuje poziv na informativni razgovor mitropolitu Amfilohiju i sveštenicima
Policija CG uručuje poziv na informativni razgovor mitropolitu Amfilohiju i sveštenicima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovoliko sveštenika, kao na praznik Cveti u Crnoj Gori, nije privedeno od 948. godine, rekao je sveštenik Velibor Džomić.

Džomić je, komentarišući privođenje mitropolita Amfilohija i više sveštenika koji su služili na Zlatici, među kojima je bio i on, ali i saslušanje u policiji sveštenika iz hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, te građana koji su se zatekli ispred crkve, rekao da su službe održane sa najvećom mogućom redukcijom sveštenstva i vernika, prenose podgoričke „Vijesti“.

Mitropolit Amfilohije na saslušanju - Sputnik Srbija
Kako je izgledao čas veronauke: Amfilohije objasnio policajcima zašto mu vernici ljube ruku

„Ni Mitropolija crnogorsko-primorska, ni uprava manastira nisu pozivali verni narod na službu. Sa druge strane, služba je počela u 7 sati, a ne u 9 kao ranijih godina, služili su samo mitropolit i nas dva sveštenika, nije nas bilo 15 kao ranijih godina i sa nama su bili đakon, monahinje, poslušnice i pojci. Nakon završene službe, došli su službenici Uprave policije i uručili pozive da se javimo u CB Podgorica zbog navodnog kršenja socijalne distance, jer je neko vidio da je neko celivao mitropolitu ruku, što je sastavni deo službe“, objasnio je Džomić .

© Foto : SvetigoraMitropolit Amfilohije na saslušanju
Džomić o akciji crnogorske policije: Ovoliko sveštenika nije privedeno od 1948. - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije na saslušanju

On je rekao da je to loš i neprimeren gest „koji ne može da služi na čast nikome“.

„Verski objekti nisu zatvoreni, službe nisu zabranjene. Mislim da vernici imaju pravo makar onoliko koliko se daje u supermarketima“, rekao je Džomić.

Privođenje sveštenika - atak na Crkvu

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin, koji je takođe bio na saslušanju, ocenio je da je privođenje Amfilohija i sveštenstva još jedan u nizu ataka na Crkvu.

„Ovim činom pokazano je da je u pitanju loša namera, a ne briga za očuvanje zdravlja naroda“, kazao je on za radio Svetigoru.

Mitropolit Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Amfilohije uhvaćen na delu — služio liturgiju!

Iz MCP su kazali da je praznična službe u podgoričkom Sabornom hramu služena bez prisustva vernika, ali da je uprkos tome uhapšeno gotovo čitavo bratstvo manastira.

„Protojerej Miladin Knežević, koji je bio krenuo u Nikšić, gde živi, zaustavljen je na magistralnom putu Podgorica - Nikšić, odakle je takođe priveden na informativni razgovor“, saopšteno je iz Mitropolije.

Sveštenik Šljivančanin objasnio je da su nakon liturgije otvorili Saborni hram da bi vernici, poštujući propise, mogli da uđu, da se pomole Bogu i upale sveću. Kaže da su poštovali sve propise i fizičku distancu ulazeći po dvoje.

Marko Milačić - Sputnik Srbija
Milačić: Hapšenje mitropolita pred Vaskrs je klasična osveta režima za litije

Kazao je i da su sveštenici, nakon službe, otišli u prostorije hrama i da su ubrzo čuli da je došlo više policajaca ispred hrama i da legitimišu ljude.

„Pokušali smo da objasnimo da ulazak u hram nije zabranjen i da se time ne ruši nijedno pravilo. Na sve to pozvani smo da dođemo u CB da damo izjave, bez ikakvog objašnjenja zbog čega nas vode u policiju, osim da su naređenja dobili od viših instanci“, kaže Šljivančanin.

Šljivančanin je rekao da misli „da je ovo prvi put u istoriji Crne Gore i naše Crkve da je jedan od najuglednijih arhijereja, kakav je Amfilohije, i toliko sveštenih lica bilo privedeno“.

Šljivančanin tvrdi da je najveći skup ispred hrama u stvari bio kad je policija počela da legitimiše ljude.

„Tada su, u stvari, najviše i narušene mere, jer su sve do tada ljudi držali red i distancu mnogo urednije nego što smo imali prilike da vidimo, dok smo išli ka Centru bezbednosti, pored prodavnica, pekara ili pumpi“, kaže sveštenik.

Joanikije: Zlonamerni i providni

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ocenio je da su svi pravoslavni sveštenici i vernici poniženi privođenjem mitropolita Amfilohija.

© Sputnik / Dejan SimićVladika budimljansko - nikšićki Joanikije
Džomić o akciji crnogorske policije: Ovoliko sveštenika nije privedeno od 1948. - Sputnik Srbija
Vladika budimljansko - nikšićki Joanikije

„Ovaj sramni postupak podgoričke policije koji je učinjen pod zlonamerno smišljenim i providnim izgovorom borbe protiv virusa korona nije ništa drugo nego novi udar na Crkvu i svetu veru pravoslavnu“, naveo je on.

Savet za građansku kontrolu policije saopštio je da podgorički policajci nisu privedenim sveštenicima i građanima objasnili zbog čega ih pozivaju na informativni razgovor, niti koje krivično delo istražuju.

Objasnili su da određenom broju građana nije uručen poziv, niti su im, i pored insistiranja, policajci saopštili razlog pozivanja.

Saslušan i Amfilohijev brat

Na informativnom razgovoru juče je bio i paroh kolašinski protojerej Rade Radović i desetak Kolašinaca koji su učestvovali na liturgiji u crkvi svetog Dimitrija.

Radović je brat mitropolita Amfilohija.

Prema saznanjima “Vijesti”, on je policiji rekao da je liturgija u Kolašinu služena u zatvorenoj crkvi, a da su vernici nakon toga ulazili u hram jedan po jedan, da zapale sveću.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala