Automobilska industrija Rusije spremna za proizvodnju respiratora

© Sputnik / Vladimir Smirnov / Uđi u bazu fotografijaRespirator
Respirator - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok ceo svet kuburi sa respiratorima i pokušava da u njihovu proizvodnju uključi razne privredne grane, uključujući i automobilsku industriju, u Rusiji je situacija sa tehničkom opremom medicinskih ustanova prilično stabilna, kaže zamenik ministra zdravlja Vladimir Ujba.

U skladu sa vladinom odlukom, glavni dobavljač respiratora za regionalne medicinske ustanove biće koncern KERN, koji je deo državne korporacije „Rosteh“. On bi trebalo da isporuči 5,7 hiljada jedinica opreme. Mesto proizvodnje je Uralska fabrika za proizvodnju uređaja. 

Ako zatreba, respiratore će proizvoditi i „Autovaz“

Pres-služba „Rosteha“ navodi da KERN ima dovoljan kapacitet proizvodnje da zadovolji trenutnu potražnju. Kompanija je spremna da za kratko vreme poveća proizvodnju za 10 puta, sa 300 na 3.000 uređaja mesečno.

Lekar u zaštitnom odelu u bolnici u Moskovskoj oblasti - Sputnik Srbija
„Rosteh“ razvio novo zaštitno odelo za virus korona

Iz „Rosteha“ nisu precizirali da li korporacija planira da koristi kapacitete „Autovaza“ ako se situacija sa virusom korona pogorša. Međutim, ruski proizvođač, kao i preduzeća grupe „Gorovskog automobilnog zavoda“, teoretski može da proizvodi respiratore, smatra nezavisni konsultant za automobilsku industriju Sergej Burgazliev

„Samo je pitanje cene i vremena testiranja, jer sertifikacija medicinske opreme nije brz proces. Međutim, uzimajući u obzir situaciju, organi to mogu uraditi po pojednostavljenoj proceduri. Po mom mišljenju, najjednostavnija stvar u ovoj situaciji je kupiti licencu i za kratko vreme, za nedelju dana, overiti ih zajedno sa ’Roszdravnadzorom‘ i jednostavno proizvoditi po licenci“, istakao je Burgazliev.

Možda kapaciteti ruskih fabrika automobila uopšte neće biti potrebni, sugeriše predsednik Rusko-azijske unije industrijalaca i preduzetnika Vitalij Mankevič.

„Najviše ’bolesnih‘ zemalja je na ivici vrhunca epidemije, uskoro uređaji više neće biti potrebni, a kada se vrhunac dogodi u Ruskoj Federaciji, naša država će moći da kupi ili prihvati pomoć od zemalja koje su obolele. SAD, gde je Rusija poslala nekoliko stotina uređaja, rekli su da već imaju potreban broj uređaja i Amerika je spremna da ih podeli sa drugima“, rekao je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala