Američka ratna flota u Karipskom moru — „pomoć“ Venecueli u borbi s koronom 

© U.S. Navy / Uđi u bazu fotografijaGrupa nosača aviona mornarice SAD ,koju predvodi brod ”Hari S. Truman” (arhivska fotografija)
Grupa nosača aviona mornarice SAD ,koju predvodi brod ”Hari S. Truman” (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poznati američki plan za Venecuelu - „najveći pritisak u martu“ zahuktava se u poslednjih nedelju dana. SAD su poslale celu flotu, koja uključuje vojne krstarice, brodove, avione i helikoptere u Karipsko more kako bi „nadgledala Venecuelu“.

SAD udvostručuju svoje trupe u regionu i „lansiraju ovu operaciju u borbi protiv trgovine drogom, kako bi zaštitile Amerikance od smrtonosnih ilegalnih narkotika“, izjavljuje Donald Tramp. I dodaje: „Nećemo dozvoliti da narko-karteli iskoriste pandemiju da ugroze američke živote“.   

Američka Uprava za suzbijanje narkotika (DEA) ponudila je 15 miliona dolara za informacije o Maduru - Sputnik Srbija
Tramp bi da novi „Narkos“ snimi u Venecueli, a da Maduro završi kao Bin Laden

Američka „pomoć“ Venecueli  

Kako Amerika obrazlaže ovu akciju? Naravno – kao dobrodušno pružanje ruke Venecueli zbog zdravstvene krize. U trenutku kada SAD dobijaju bespovratnu pomoć od Rusije i Kine, od Venecuele traže smenu predsednika kako bi skinuli sankcije i poslali humanitarnu pomoć. 

Horhe Rodrigez, potpredsednik Venecuele, nazvao je ovo „pokušajem da se skrene pažnja“ sa sanitarne krize koja hara Amerikom. I zaista, Tramp je za ovu objavu izabrao upravo brifing o virusu korona, koji bi, prema proceni Vašingtona, mogao da izazove smrt od 100 do 240 hiljada Amerikanaca.   

Pompeov plan  

Amerika je 26. marta, usred globalne krize izazvane virusom, rešila da izda poternicu za Nikolasom Madurom i ponudi 15 miliona dolara za informacije o predsedniku i njegovoj umešanosti u trgovinu drogom.   

Usledio je plan koji je predložio Pompeo – period tranzicije u demokratiju. Prema ovom planu, Madura treba smeniti, a na njegovo mesto postaviti privremenu prelaznu vladu – „državni savet“, u kome se neće nalaziti ni Maduro ni Gvaido. U suprotnom, Amerika će pooštriti sankcije.  

Zastave SAD i Venecuele - Sputnik Srbija
Venecuela odbacila predlog Amerike: Ne treba nam ničije pokroviteljstvo

Situacija u Venecueli  

Američki prvobitni scenario da obori Madura, od januara 2019, nije uspeo. Vašington je priznao Huana Gvaida za predsednika zemlje. Međutim, na vlasti je i dalje predsednik izabran na izborima. I on je taj koji predvodi zemlju pod sankcijama i u vremenima korone, kada ekonomska izolacija ne dozvoljava zemlji da uveze osnovnu medicinsku opremu.  

Međunarodna zajednica, Ujedinjene nacije i nebrojene nevladine organizacije su bespomoćne. Iako uporno mole da se bar u vreme krize ukinu sankcije ugroženim zemljama kao što su Iran i Venecuela, Amerika šalje ratne brodove.


Pogledajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala