Venecuela odbacila predlog Amerike: Ne treba nam ničije pokroviteljstvo

© AFP 2023 / DON EMMERTZastave SAD i Venecuele
Zastave SAD i Venecuele - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Venecuele oštro je reagovalo na predlog američkog generalnog sekretara Majka Pompea da se u Venecueli formira prelazna vlada, saopštivši da nikada neće pristati na vladu pod nečijim pokroviteljstvom.

„Što se tiče pokušaja američkog Stejt departmenta da uspostavi u našoj zemlji vladu pod pokroviteljstvom Vašingtona, bolivarska vlada insistira na tome da neće prihvatiti ni sada ni nikada bilo kakvo pokroviteljstvo bilo koje strane vlade", navodi se u saopštenju Ministartsva na Tviteru.

Rusija – o sudbini Venecuele mogu odlučivati samo njeni stanovnici

Nakon predloga američke strane, oglasio se i ambasador Rusije u Venecueli Sergej Melik Bagdasarov, koji je istakao da Rusija i dalje stoji iza toga da Venecuelanci sami moraju pronaći rešenje za političke probleme u zemlji u okviru postojećeg Ustava i nacionalnog zakonodavstva.

„Ovakvi instrumenti političkog pritiska, mešanja u unutrašnje poslove drugih zemalja više puta su se pokazali kao neefikasni. Što se tiče spremnosti SAD da ukinu jednostrane sankcije, od kojih stradaju pre svega najnezaštićeniji slojevi stanovništva, to se može oceniti kao pozitivan signal. Međutim, ponavljam, samo stanovnici Venecuele mogu odlučivati o sudbini svoje zemlje", naglasio je ambasador Rusije.

Ranije su SAD predložile da se u Venecueli formira prelazna vlada, koju bi činili člaovi Nacioalne skupštine, a koju bi priznala i vlast i opozicija, a da se nakon toga održe izbori, a usledilo bi i ukidanje američkih sankcija. Kako je istakao Pompeo, predsednik prelazne Vlade ne bi imao mogućnost da se kandiduje na izborima za predsednika. 

Situacija u Venecueli

Podsetimo, nakon što su početkom 2019. godine u Venecueli započeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika zemlje Nikolasa Madura, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da Vašington više neće priznavati vlast na čelu sa Madurom, koji je sa svoje strane objavio prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom.

Pored toga, američke vlasti su pored nekoliko drugih zemalja podržale Huana Gvaida, predsednika Nacionalne skupštine, koju kontroliše opozicija, a koji se dva puta proglašavao za „privremenog predsednika“. Drugu „zakletvu“ položio je ovog januara.

U Moskvi su Gvaidov „predsednički status“ nazvali nepostojećim.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala