En-Bi-Si: Zašto Tramp nije žestoko odgovorio na napad na bazu u Iraku?

© AP Photo / Andrew HarnikDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp je zbog situacije sa koronavirusom odustao od žestokog odgovora na napad na bazu zapadne koalicije u Iraku, iza koga, prema mišljenju Vašingtona, stoji formacija „Kataib Hezbola“, koju podržava Teheran, piše En-bi-si, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Prema rečima sagovornika televizije, tokom sastanka sa savetnicima za bezbednost prošle nedelje, Tramp je izrazio zabrinutost zbog toga što bi u slučaju snažnog odgovora Teheranu u ovakvoj situaciji sa koronavirusom SAD „ispale loše“, uzimajući u obzir tešku situaciju u Iranu.

Bela kuća nije zvanično komentarisala ove navode.

Iran traži momentalno ukidanje američkih sankcija

U saopštenju stalne misije Irana u UN poziva se međunarodna zajednica da apeluje na SAD da ukinu sankcije, koje sprečavaju Teheran da se bori protiv koronavirusa.

Neljudske i nezakonite američke sankcije ometaju sprečavanje širenja koronavirusa, između ostalog, i u druge zemlje, i nanose štetu zdravlju i životu Iranaca i drugih zemalja“, navodi se u dokumentu.

Prema navodima stalne misije Irana, dok SAD pokušavaju da suzbiju virus u zemlji, istovremeno potpomažu njegovom širenju van granica SAD.

Iran, nuklearni program - Sputnik Srbija
Pompeo: Sankcije protiv pet nuklearnih naučnika iz Irana

Kako se ističe u dokumentu, sankcije SAD nanose štetu ne samo trgovinskim i ekonomskim interesima zemlje, nego i životima njenih stanovnika.

Američke sankcije čine praktično onemogućavaju uvoz neophodnih lekova i medicinske opreme u Iran, što ozbiljno podriva naše nacionalne napore koje  ulažemo u borbi protiv koronavorusa“, konstatuje stalna misija Irana u UN.

Takođe se dodaje da takozvani specijalni mehanizam, koji omogućava Iranu da uvozi lekove ne zadovoljava potrebe zemlje u trenutnoj situaciji i nije održiv, jer nailazi na prepreke zbog američkih sankcija.

„U aktuelnoj situaciji, i s obzirom na osobine pandemijske bolesti, međunarodna zajednica treba da apeluje na SAD da odmah ukinu sve sankcije, koje su nezakonito uveli protiv Irana, kako bi Iran mogao bolje suzbiti virus. Sada je došlo vreme da se to uradi“, zaključuje se u dokumentu.

Zastava Irana i SAD - Sputnik Srbija
Rusija poručuje Vašingtonu: Odmah ukinite sankcije Iranu

Situacija sa koronavirusom 

U Iranu je od koronavirusa obolelo 18.407 ljudi, dok je 1.284 umrlo. U SAD je potvrđeno više od 9.000 slučajeva zaraze, a umrlo je 150 osoba.

Početkom marta Tramp je izjavio da je spreman da pomogne Teheranu u borbi protiv koronavirusa, ali da ga Iran treba pitati za pomoć. Predsednik Irana Hasan Rohani je rekao da je Trampova izjava „maska saosećanja“ i apelovao je na Vašington da ukine sankcije.

Napad na bazu zapadne koalicije

Prošle srede više od 15 malih raketa palo je na teritoriju baze Tadži u Iraku, gde se nalaze snage koalicije na čelu sa SAD. Ranije je saopšteno da su u napadu stradala tri vojnika, dok je 12 ranjeno.

SAD su nakon toga gađale pet skladišta oružja koja pripadaju šiitskoj paravojnoj formaciji „Kataib Hezbola“ u Iraku. Saopšteno je da je u napadima poginulo šest ljudi. Iračke Oružane snage osudile su napad Amerikanaca. Iransko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je protest Americi, jer je iz Vašingtona saopšteno da je za napad na bazz zapadne koalicije odgovoran Teheran.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala