Rusija poručuje Vašingtonu: Odmah ukinite sankcije Iranu

© AFP 2023 / CARLOS BARRIAZastava Irana i SAD
Zastava Irana i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD namerno ometaju Iran u borbi protiv koronavirusa, stoga Moskva apeluje na Vašington da odmah ukine sankcije Iranu, jer sada nije vreme za svođenje geopolitičkih računa, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„U svetlu rastuće pandemije izazvane virusom 'kovid 19', ne možemo a da ne skrenemo pažnju na nepravedan, neravnopravan položaj u kome se našla Islamska Republika Iran – naš dobar sused i partner. Predsednik Irana Hasan Rohani nedavno je izjavio da su nezakonite jednostrane američke sankcije, koje su uvedene Teheranu u maju 2018. godine u okviru kampanje 'maksimalnog pritiska' – snažna prepreka na putu efikasne borbe protiv zaraze. Uzrok mnogih žrtava nije isključivo u samoj bolesti, nego i u tome što SAD ciljano sprečavaju da se izbore s njom“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Takođe se ističe da „antihumana američka politika izaziva duboko žaljenje, zabrinutost i ozbiljnu uznemirenost“.

„Odlučno pozivamo SAD da se suoče sa istinom i da donesu odluku o momentalnom ukidanju sankcija, koje krše fundamentalna ljudska prava u Iranu. Svetska pandemija nije trenutak za svođenje geopolitičkih računa, posebno ne onih bez osnove, i izmišljenih u Vašingtonu s ciljem da se zadovolje sopstvene ambicije“, naglašava se.

Centrifuge u iranskom nuklearnom pogonu  - Sputnik Srbija
Lavrov: Vašington je koren iranskog nuklearnog problema

Rusija će pružati pomoć Iranu usled kontinuiranog pritiska američkih sankcija i širenja koronavirusa u zemlji, naglašava se u saopštenju.

Rusija podržava Iran

Iz Moskve ističu da je čak i u ovako teškim uslovima Teheran odlučan da se pridržava Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana kada je reč o rešavanju situacije oko nuklearnog programa Irana.

„Mi potvrđujemo principijalno opredeljenje za očuvanje 'nuklearnog sporazuma'. Zalaganje Rusije u tom pravcu potkrepljeno je velikim projektima i doprinoseći iranskoj ekonomiji, koja je u teškoj situaciji“, ističe se.

Ranije je iranski amabasador u Rusiji Kazem Džalali izjavio da će Teheran ostati veran Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i nema nameru da napusti Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu.

Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) zaključili su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa — Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala